Annons

Annons

Annons

Coronaviruset 2020-2022

Ny hjälplinje i samarbete mellan kommun och församlingar

Text

För att samordna besök i butiker och minska smittspridningen, samarbetar kommunen med traktens församlingar. De tar hand om behoven, medan kommunen försöker koordinera hjälpinsatserna.

Ulla Ragnarsson från Equmeniaförsamlingen och Jennie Skarph från Byarums församling hjälps åt att packa en kasse med matvaror. Då handlade det om hjälp till ekonomiskt svaga – nu är församlingarna beredda att hjälpa till att handla åt dem som isolerar sig från coronaviruset.

Diakon Jennie Skarph berättar att man från Byarums församling berättade om hjälplinjen redan i början av föregående vecka.

– Sedan dess är det en del som har ringt. Men det är bara enstaka som behöver hjälp med att handla – de flesta vill ha någon att prata med.

Hon berättar att många känner ovisshet och oro inför dagens situation.

– Än så länge har det inte varit mer än att jag själv har klarat av uppgiften. Genom mitt jobb som diakon är jag van att möta människor som är med om svårigheter.

Jennie berättar att hon har en utbildning som socionom. Den har kommit väl till pass i bland annat i arbetet med Mötesplatserna i Skillingaryd och Vaggeryd. Dit har daglediga kunnat gå för att få sociala kontakter. I rådande läge är det dock paus i verksamheten. Mötesplatserna är ett samarbete mellan kommunen och orternas församlingar – samma aktörer som nu är beredda att samarbeta i det nya forum som har skapats för att hjälpa utsatta grupper i coronatider.

Annons

Annons

Göran Svensson, tidigare kultur- och fritidschef, har ryckt in för att koordinera hjälpinsatserna.

På den kommunala sidan har tidigare kultur- och fritidcschefen, Göran Svensson, ryckt in för att koordinera det fysiska hjälparbetet:

– Än så länge är det cirka en handfull som har hört av sig – boende i kommunen som erbjuder sig att hjälpa till att handla. Jag skickar uppgifterna till Jennie som kan kontakta dem, eller om hon har resurser att lösa det på annat sätt inom sin organisation.

Han berättar att upprinnelsen till hjälplinjen var att kommundirektören, Annika Hedvall, hörde på radion om liknande insatser i andra kommuner. Därefter har Göran kollat med livsmedelsbutikerna i kommunen, som har lovat att ställa upp efter förmåga.

Exakt hur allt ska gå till logistiskt är ännu inte klart. Jennie, Göran och eventuella andra inblandade ska träffas på torsdag för att ta fram lösningar på problem som dyker upp.

Jennie berättar att man från kyrkans sida, hittills, har agerat mellanhand ekonomiskt. Men det finns andra lösningar, som kan komma att variera från fall till fall. Enligt Göran kan det gå att få betalt för de transporter som uppstår, genom Tillväxtverket.

– Utöver den hjälp som vi erbjuder från ”officiellt” håll tänker jag mig också att föreningar och församlingar kan kolla med sina äldre medlemmar och andra utsatta, om de behöver hjälp, påpekar han.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan