Annons

Annons

Annons

Coronaviruset 2020-2022

Biblioteks sagostund sändes på Youtube

Tekniken fanns redan på plats och nu var det läge att testa den. Som ett led i att minska smittspridning kunde förskolor och andra följa bibliotekens sagostunder via Youtube.

Lokföraren Elena Gradin läste saga för barnen via Youtube.

Det blev både högläsning och bildvisning från boken "Bojan och tåget" av Johan Anderblad.

Annons

Annons

Tekniken var redan inköpt och nu var det läge att testa den för livestreamade sagostunder.

När det var dags för sagostund på Hillerstorps bibliotek fanns bara ett par barn på plats för att lyssna. Men förmodligen var det desto fler som lyssnade på distans. Vid tre tillfällen på måndagen, i Hillerstorp, Åsenhöga och Gnosjö, filmades nämligen sagostunden och direktsändes via internet.

– Vi har pratat om det och nu blev det tillfälle att testa tekniken. Det har fungerat bra. Det finns ju en risk att det laggar, men det har det inte gjort, konstaterar Kristina Gernes, chef för bibliotek och allmänkultur, efter den tredje sagostunden.

Med tanke på riskgrupper

Planen att livesända sagostunder och annat via nätet har alltså funnits sedan tidigare, men med tanke på coronapandemin valde man att göra det redan nu.

– Det är bland annat med tanke på de som hör till riskgrupper, säger Kristina Gernes.

På besök från Sundsvall var lokföraren Elena Gradin, för att läsa boken "Bojan och tåget" av Johan Anderblad. Tanken var från början att förskolegrupper och skolklasser skulle lyssna på sagoläsningen på plats, men nu fick de en inbjudan att istället lyssna via Youtube.

Hur kändes det att läsa saga i en livesändning?

Annons

– Det var ju lite spännande. Det är ett smart sätt, säger Elena Gradin, som både är lokförare och skådespelare.

"Fick beröm"

Hur många som bestämde sig för att följa livesändningen via nätet visste man inte på måndagseftermiddagen, men flera har hört av sig, däribland författaren själv.

– Vi har fått mejl från förskolor och författaren Anderblad hörde av sig, för han hade fått reda på att vi gjorde detta. Han tyckte det var roligt och Elena fick beröm för sin läsning, berättar Kristina Gernes.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan