Hall Media rapporterar dagligen senaste nytt om coronaviruset i en chatt på sajterna. Under tisdagen svarade smittskyddsläkare Malin Bengnér, Region Jönköping, på läsarnas frågor om viruset.

Smittskyddsläkare Malin Bengnér, Region Jönköping, gästade redaktionen under tisdagen för att svara på läsarnas frågor i en livechatt. Du kan läsa hela chatten på vår sajt eller i vår app.
1. Vi har hållit grabben hemma från skolan i snart två veckor på grund av att näsan rinner. Han har inga andra symptom. Han spelar fotboll och innebandy i timtals själv så hans allmäntillstånd är bra. Övrig tid gäller mobiltelefonen då vi jobbar. Hade situationen varit normal hade han inte varit hemma en enda dag. Vi misstänker att det snarare är allergi. Om det är allergi kan symptomen pågå i månader. Är riktlinjerna att personer med enbart rinnande näsa ska hålla sig hemma? /Anders
Annons
Svar: Nu när allergisäsongen kommer så kan det ibland vara svårt att skilja på vad som är allergi och vad som är förkylningssymtom till att börja med. Mitt råd är att stanna hemma i början och påbörja medicinering mot allergi. Om detta hjälper mot symtomen är det ju sannolikt allergi det handlar om och då går det bra att gå tillbaka till jobba eller skola även om näsan rinner. Ett annat sätt att skilja på symtomen kan vara att covid-19 inte ger den tydliga klådan i ögon och nästa som är typisk för allergi.
Annons
2. Hur länge kommer Corona pågå? Hur länge till behöver man vara orolig? /Mathilda.
Svar: Det är tyvärr ingen som kan svara på hur länge detta kommer att pågå. Det finns förhoppningar om att smittspridningen skall ha minskat till sommaren, men egentligen är det ingen som vet.
3. Jag vaccinerade mig i höstas och fick betala cirka 800 kronor för ett vaccin som skulle hjälpa mot lunginflammation. Undrar om detta hjälper mot Corona? /Berra
Svar: Det har skrivits en del om vaccin mot lunginflammation i samband med covid-19. Det är definitivt inte så att vaccinet har någon effekt mot covid-19, utan det man i så fall tänker på är att man vill ge ett skydd mot att få lunginflammation av bakterier i efterförloppet till covid-19. Detta är ganska vanligt efter influensa, men det är betydligt mer osäkert hur stor risken är efter covid-19. Därför rekommenderar vi inte vaccin mot lunginflammation (pneumokocker) till några andra grupper än vanligt i nuläget.
Kan man vara ute i naturen med sina barnbarn om man tillhör riskgruppen? /Gunilla
Svar: Smittrisken är betydligt lägre utomhus än inomhus, så om man bara träffas utomhus och försöker hålla ett avstånd på en meter kan det vara okej att träffas. Däremot skall du verkligen undvika att träffa barnbarnen inomhus om du tillhör riskgrupp. Tråkigt förstås, men det är verkligen en viktig åtgärd och det här kommer inte att vara för evigt.
Annons
Kan man smittas två gånger av Corona? Både på kort tid och längre fram? Hur funkar tamiflu emot viruset? Tänker på våra äldre och riskpersoner? /T
Svar: Med all sannolikhet blir man immun (alltså skyddad mot ny infektion) efter att ha haft covid-19. Det är däremot lite osäkert hur länge det skyddet sitter i. Tamiflu har ingen effekt mot covid-19.
Annons
Kan man testa sig privat någonstans? Är egenföretagare och förkyld, men vill kunna ha öppet min affär. Så bra att veta, om jag är kraftigt förkyld (kan ha öppet) eller är jag smittad? (hålla stängt. ) /Anna
Svar: Det finns inget tillförlitligt sätt att testa sig privat som jag känner till. Jag har sett att det cirkulerar diverse uppgifter om test på nätet, men det är inget som jag skulle rekommendera då du inte kan veta vad det är för kvalitet på dessa tester.
7. Hur kommer det sig att man kan säga att astmatiker inte är en riskgrupp när det gäller covid-19 när de är en riskgrupp vid ”vanlig” influensa? Då är ju dessutom covid-19 ett virus som attackerar lungorna... En astmatiker får ju ofta problem vid en vanlig förkylning. /Astmatiker
Svar: När det gäller riskgrupper för allvarlig sjukdom av covid-19 är det egentligen bara hög ålder som sticker ut. Bland de som är äldre verkar även underliggande sjukdomar som hjärt- eller lungsjukdom kunna öka risken ytterligare, men så verkar det inte riktigt vara för yngre personer. Kunskapen om den här sjukdomen ökar hela tiden, så kanske vet vi mer framöver. Just astma finns det redan redan en del vetenskapliga studier på och dessa visar inte att astma (eller astmabehandling som kortison) ökar risken för svår sjukdom.
8. Hur länge kan man vara sjuk i corona, kan det vara i månader? /Lisa
Svar: De som får milda symtom (vilket är minst 80 %) brukar vara friska inom två veckor. De med allvarlig sjukdom kan vara sjuka längre, kanske 3-6 veckor. Att man är sjuk flera månader tror jag inte förekommer.
Annons
Annons

Frågorna strömmade in när smittskyddsläkare Malin Bengnér chattade med hall Medias läsare om coronaviruset. Intresset var så stort att hon inte hann svara på alla frågor.
Vi ska ha ett födelsedagsfirande i helgen och vill gärna bjuda in mina föräldrar som är 70+. Kan vi göra det om vi håller avstånd och är noggranna med hygienen, eller avråder ni? Jag undrar också om hundar kan vara smittbärare. /Marie
Svar: En av de viktigaste rekommendationerna just nu är att personer över 70 år skall begränsa sina sociala kontakter och den tycker jag verkligen att man skall efterleva. Personer över 70 år har en klart ökad risk att bli så svårt sjuka att man behöver sjukhusvård, så detta handlar både om att vara rädd om sig själv eller sina anhöriga och om att spara sjukvårdens resurser. Jag förstår att det är tråkigt att ställa in eller skjuta upp födelsedagsfirande, men det är den typ av uppoffringar som vi måste göra nu. Framför allt är det stora sällskap som man skall undvika och även kontakt med barn. När det gäller barnen handlar det om att barn får mycket lindriga eller inga symtom av covid-19 och därför är det svårt att avgöra om de kan vara smittsamma.
Hur ställer ni er till att man flyger inrikes under påsk från Stockholm till ett icke "så kallat riskområde" som t ex Skellefteå? Gravid men inga sjukdomar eller tecken på smitta. /Cecilia
Svar: Jag skulle definitivt avråda från att resa till eller från ett riskområde som Stockholm i nuläget om det inte är en helt nödvändig resa. Genom att resa ökar vi risken för att infektionen sprids snabbare över landet vilket vi försöker motverka just nu. Om olika delar av landet går lite "i otakt" och drabbas vid olika tidpunkter ger det mycket bättre förutsättningar för vården att hjälpas åt och fördela belastningen så att sjukhusen klarar av sitt uppdrag vilket alla kommer att gynnas av.
Annons
Annons
Hur ser läget ut för gravida nu? Är vi i riskgruppen än? Jag är i vecka 34 borde man gå hem snart och isolera sig de sista veckorna? Eller kan man jobba sig in i det sista fast man jobbar mycket med människor? /Gravid kvinna
Svar: Det finns ganska tydliga data från resten av världen på att gravida inte blir svårare sjuka än andra i covid-19, det kan ju vara skönt att veta. Däremot vill du förstås inte bli sjuk när det närmar sig förlossningen, så jag tycker det är klokt att du är noga med handhygien och försöker undvika närkontakt med sjuka personer. Om du skall fortsätta arbeta eller inte kan jag inte riktigt svara på utan det blir något som du får avgöra själv utifrån din situation.
Många i min närhet är sjuka just nu. Men det är rimligtvis inte Corona utan den "vanliga" influensan. Har man koll på vilken nivå den ligger till nu, kontra tidigare säsonger? /Fjupp
Svar: Det går egentligen inte att utifrån symtomen avgöra om det är influensa eller covid-19 man är sjuk av för symtomen kan vara precis de samma. Influensan har varit relativt mild jämfört med tidigare säsonger i hela landet den här vintern och är nu på nedgång.
Jag undrar hur sjuka småbarn blir? Har en tremånaders bebis och är orolig för smitta. /Marie
Svar: Småbarn blir väldigt lindrigt sjuka av covid-19. Från hela världen finns det bara enstaka allvarliga fall beskrivna bland barn.
Vad är det man dör av, om man dör pga coronaviruset? Lunginflammation? Eller vad händer? /Peo
Svar: Det finns inget enkelt svar på den frågan utan det kan se ut på många olika sätt. I första hand är det ju lungorna som drabbas, men om man blir allvarligt sjuk kan även andra organ påverkas.
Annons
15. I Sydeuropa är det mycket noga att man har plasthandskar på sig när man plockar i affärernas frukt. Jag tänker på att virus kan stanna kvar på t ex plast i tre dagar, varför inte likadant på fruktskål? /Lars
Svar: Handskar är ingen bra lösning ute i samhället eftersom de kan sprida runt virus på samma sätt som bara händer. Dessutom finns en ganska stor risk att du smutsar ner händerna när du tar av handskarna. Därför rekommenderar jag att du tvättar händerna med tvål och vatten när du kommer hem efter att ha handlat.