Färre politiker ska ta besluten. Det har Gnosjös politiker kommit överens om för att minska smittspridningen av coronaviruset.
– Man får försöka undvika lite hårdare strider, att man inte utnyttjar läget för politiska vinningar, säger kommunfullmäktiges ordförande Johan Malm (C).

"Det är ju bra att man sprider ut varandra lite", säger kommunfullmäktiges ordförande, Johan Malm (C).
Gruppledarna för partierna i Gnosjö kommun har tagit ett gemensamt beslut för att minska smittspridning i samhället. Politikerna konstaterar att man nu befinner oss i ett allvarligt läge och kommer därför tillfälligt minska antalet ledamöter i utskott, nämnder och kommunfullmäktige.
Annons
Annons
– Det är ju bra att man sprider ut varandra lite. Det är en aspekt av det, säger kommunfullmäktiges ordförande, Johan Malm (C).
16 får stanna hemma
Förändringen ska också göra att uthålligheten i det politiska beslutsfattandet ökar, eftersom det därmed kommer att finnas fler ersättare.
– Vi måste ju vara beslutsmässiga, även om det skulle vara en hög sjukfrånvaro. Sedan får vi hoppas att sjukfrånvaron inte blir så hög ändå, men vi måste ta det säkra före det osäkra.
Beslutet innebär att kommunfullmäktige tills vidare kommer att bestå av 19 ledamöter, istället för 35, som det är i vanliga fall. Antalet ledamöter i kommunstyrelsen minskar från 15 till nio, utskotten från fem till tre och samhällsbyggnadsnämnden från sju till fem.
"Undvika strider"
Överenskommelsen ska att omprövas av gruppledaren varje månad och gäller så länge partierna är överens.
– Vi har förvissat oss om att majoritetsförhållandena håller, dragit ner på antalet proportionerligt. Sedan får man kanske försöka undvika lite hårdare strider, att man inte utnyttjar läget för politiska vinningar.
Kan det bli så att vissa beslut får tas senare än planerat?
– Det kan vara så. Det är ju ett lite speciellt läge.
Gislaveds kommun uppmanar ju åhörare att stanna hemma från fullmäktige. Kommer ni också att göra den uppmaningen?
Annons
– Det har vi faktiskt inte diskuterat, men det kan vara lämpligt att göra det. Är man i riskgruppen så bör man väl hålla sig hemma. Många av åhörarna är ju lite äldre.
Gruppdelarna skriver också i överenskommelsen att: "Alla partier skall respektera att varje ledamot som tjänstgör skall vara symtomfri för att få delta i sammanträden. Om ledamot visar symtom är det ordförandens ansvar att avvisa ledamoten."