Annons

Annons

Annons

Annons

Swedese expanderar med order till FN i Schweiz

Text: 

Förenta nationernas kontor i Genève insåg för fyra år sedan att det var dags att förnya möblemanget. Efter att ha valt bland Europas möbelföretag kvarstod bland andra Vaggerydsföretaget Swedese.

– Det här innebär en tillväxt för oss, säger vd Sonnie Byrling.

Vd Sonnie Byrling besiktar en av delarna till bästsäljaren ”Lamino”. Liknande möbler ska nu levereras till FN i Schweiz.

I augusti 2018 kunde vi avslöja att Swedese fått en order till Nationalmuseum i Stockholm. Prestigefyllt och bra för orderböckerna, javisst! Samtidigt bleknar bedriften i ljuset av denna den senaste affären för företaget:

– Det började med att vi 2016, genom delvis statliga Business Sweden informerades om att det här projektet var på gång i Schweiz. Vi var då en av flera svenska möbel- och inredningsleverantörer som bland annat fick reda på tidsplanen i projektet, men inte så mycket mer.

Annons

Annons

Sedan, berättar Sonnie Byrling, rullade allt på som vanligt fram till 2018:

– Då bjöds vi in till en lokal mässa i Schweiz av FN, som ville se mer av de tänkbara leverantörerna – som inte bara var från Sverige utan från hela Europa. Det slutade med att vi gick vidare i processen och fick en så kallad ”request for tenders”.

Personalen involverad

Redan från början involverades en stor del av Swedeses anställa, marknadsfolk, designers, ekonomer och produktionspersonal, i processen – en taktik som varit framgångsrik tidigare.

Specifikationer över vad FN var ute efter skickades; mått, bilder, miljöbeskrivningar, typreferenser och mängduppgifter. Samtidigt sattes en deadline för en offert skulle vara inne, vilket innebar att det blev bråttom att inventera resurser i form av kompetens och kapacitet.

– I etapper sållades konkurrenterna bort på sensommaren 2019, tills vi var ett av 5–6 -återstående företag. Racet fortsatte och vi fick bland annat precisera hur vi skulle göra för att hamna inom köparens uppsatta budget.

I november kom så en förfrågan om Swedese kunde komma till Schweiz för att installera en ”mock-up”.

– I det här skedet kände vi att nu måste vi ge järnet – det var vinna eller försvinna som gällde. Vi satte ihop en delegation som åkte dit för att sätta upp testinstallationen, vilken innebar att kunden och dess medarbetare fysiskt kunde prova och känna på möblerna, berättar Swedese-vd:n.

Annons

Beskedet efteråt var att FN skulle återkomma med ett besked en bit in på 2020.

En stor del av Swedeses produkter tillverkas av formpressat trä.

Annons

Loungemöbler

I fallet med Nationalmuseum var det inredning till kafé och restaurang. Nu handlade det om kontorsinredning, utom skrivbord och kontorsstolar; loungemöbler, soffor, fåtöljer små bord och sådant som kan forma lite mer informella mötesplatser.

– Den här ordern har många dimensioner för oss: Dels är den storleksmässigt vår historiskt största, vilket innebär att vi får mycket att göra. Dels visar den att vi svarar upp mot FN:s syn på hållbarhet, säger Sonnie Byrling.

Kommer ni att kunna använda det här i marknadsföringen?

– Nej, FN är noga med att vi inte får skylta med dem. Men jag tänker mig att vi nu kan knacka på dörren till andra liknande institutioner.

Innebär det att ni behöver nyanställa?

– Inte direkt, vi klarar det med befintlig personal. Men på sikt kan det behövas.

Var kommer produktionen att ske?

– Här i Vaggeryd och i Äng, Nässjö kommun, där vi tillverkar möbler med stoppning.

Över hur lång tid ska leveransen ske?

– Det är i grunden FN:s takt som styr, vilket innebär att det blir mest under de kommande två åren. Därefter ytterligare leveranser i 2–3 år.

Annons

Annons

Till toppen av sidan