Länets nätverk F-Samverkan arbetar nu med att koordinera insatser och uppdatera lägesbilder med anledning av coronaviruset. Under fredagens presskonferens kom beredskapsdirektören med flera budskap till allmänheten.
– Just nu handlar det om att skydda gruppen 70 plus, säger han.

Fredric Jonasson, länsstyrelsens beredskapsdirektör. Det viktigaste budskapet han vill skicka med är att det är viktigt att skydda de äldre från viruset.
Under fredagen höll representanter från F-Samverkan presskonferens om läget i länet med anledning av coronaviruset. Nätverket som består av länets kommuner och myndigheter, har nu extrainsatta möten varje vecka med anledning av coronaviruset, eller covid-19 som är namnet på själva sjukdomen.
– Vi vill bidra med att ge en korrekt bild av vad som händer i länet. Det är mycket information som snurrar just nu och det finns risk för spridning av desinformation, säger Fredric Jonasson, länsstyrelsens beredskapsdirektör.
Annons
Press på omsorgen
Det var han som höll i fredagens presskonferens tillsammans med Jonas Petri, som företräder kommunernas räddningstjänst. De hade tidigare under dagen fått information från smittskyddsläkaren om sjukdomsspridningen i länet.
Annons
– Det finns tecken på en samhällsspridning men vi sticker inte ut med någon större spridning mot andra län. Det är storstadslänen som är mest drabbade, säger Fredric Jonsson.
Till följd av sjukskrivningar har pressen på samhällsviktiga funktioner, som skola och omsorg, ökat.
– Vi ser en viss påverkan på verksamheter på grund av personalbortfall och att det finns en viss brist på sjukvårdsmaterial hos kommunerna, säger Fredric Jonsson.
Brist på material
– Det är en viss skillnad mellan kommunerna, lagren har börjat brista i någon kommun där man själv börjat ta fram skyddsutrustning, säger Jonas Petri.
Det handlar om Vetlanda kommun, där nu daglig verksamhet tillverkar visir av plast för personal i omsorgen. Om det skulle bli brist på material i länet kommer länsstyrelsens tillsammans med Socialstyrelsen att prioritera vart utrustningen ska användas. Och tanken är inte att kommuner ska ta fram provisoriska lösningar i första hand.
– I första hand handlar det om att använda den utrustning som finns. Nationellt har nya skyddsmasker och munskydd köpts in, det handlar om att använda dem på ett klokt sätt. Sedan kan man ta till improviserade lösningar om det behövs tillfälligt, säger Fredric Jonsson.
Jonas Petri tillägger att om det blir fråga om inhemskt produktion på bred skala är det något Socialstyrelsen har hand om.
Annons
– Det är viktigt att vi har utrustning av kvalité med en hög skyddsnivå för vår personal, säger han.
Annons
En följdeffekt som åtgärderna mot coronaviruset för med sig är att näringslivet drabbas hårt.
– Vi ser en väldigt stor påverkan på näringslivet, vilket beror på försiktighetsåtgärder vilket gör att många är hemma. Försiktighetsåtgärderna har just nu en större påverkan på näringslivet än vad själva spridningen av covid-19 har, säger Fredric Jonsson.

Jonas Petri är räddningschef för Höglandets räddningstjänst men i F-Samverkan företräder han räddningstjänsten i alla länets kommuner.
Skydda 70-plussarna
Fredric Jonsson var noggrann med att påpeka att de följer Folkhälsomyndigheten och smittskyddsläkarnas rekommendationer. Detta för att de beslut som tas ska ske koordinerat och i rätt takt.
– Vi vill vara tydliga med att det nu handlar om att följa Folkhälsomyndigheten och smittskyddsläkarnas rekommendationer och de kan ändras beroende på var i förloppet vi är, säger Fredric Jonsson.
De avslutade med ett antal budskap till allmänheten. Det viktigaste av dem är att skydda de äldre länsinvånarna, de som är 70 år eller äldre, från att smittas av viruset.
– Det är både av omsorg av dem eftersom de drabbas hårdare av viruset men också för att inte vården ska bli för hårt belastad. För de som är 70 plus handlar det om att begränsa sina sociala kontakter, säger Fredric Jonsson.
– Vi vill understryka vikten av detta eftersom budskap nu lätt drunknar i all information. Det är verkligen viktigt att vi når målgruppen 70 plus och att de agerar på rätt sätt, säger Jonas Petri.
Annons
Toapapper bunkras
De hade också fått till sig av Region Jönköpings län att många ringer samtal till sjukvårdsupplysningen 1177 i onödan.
Annons
– Sök information genom krisinformation.se som är MSB:s sajt, eller 1177.se, vilken är webbversionen av 1177, och ring bara om det verkligen är ett verkligt behov, säger Fredric Jonsson.
Därutöver uppmanade de allmänheten att följa myndigheternas råd och rekommendationer och vara källkritiska.
– Vad gäller källkritik är många gånger vi vuxna sämre än vad barnen är. Vi vill vara tydliga med att man ska lyssna till myndigheternas rekommendationer, säger Fredric Jonsson.
Utöver detta kom också ett budskap rörande den anstormning matbutiker märkt av den senaste tiden.
– Varken i Jönköpings län eller någon annanstans finns det anledning att bunkra extra livsmedel eller toalettpapper. Alla ska alltid ha en allmän beredskap, så att man klarar sig från 72 timmar upp till en vecka, men har man en sådan buffert så räcker det, säger Fredric Jonsson.