Annons

Annons

Insändare
Högre skatt löser inga problem

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

I en Sifo-undersökning från slutet av februari som SSU beställt framgick det att en majoritet av unga kan tänka sig betala mer i skatt. 53 procent av ungdomar mellan 16–26 kan själva tänka sig betala mer i skatt – om pengarna går till vård, skola, pensioner och polis. Innebär detta verkligen att unga vill betala mer skatt?

Vi i MUF Jönköpings län ser inget problem med att skattemedel används till en gemensam sjukvård, skola, pension och polis och förstår de som svarat att de kan tänka sig betala mer. Vi tror däremot att det finns stora besparingsmöjligheter inom dessa områden genom strukturella reformer och att betydligt lägre skatter är möjliga på lång sikt. Detta utan att spara en enda krona på sjukvård, skola, pensioner och polis.

Det är nämligen så att mindre än hälften av Sveriges offentliga utgifter går till just sjukvård, skola, pensioner och polis. En majoritet av landets skattepengar går alltså till annat. En stor post är allmän offentlig förvaltning där exempelvis Nämnden för hemslöjdsfrågor, Nordiska Afrikainstitutet och Lotteriinspektionen finansieras tillsammans med en rad andra onödiga myndigheter.

Annons

Annons

En rad olika snedvrida prioriteringar framkommer när man ser över skatteutgifterna. Lika mycket skattepengar går till allmän offentlig förvaltning som till hela sjukvården. Mer skattepengar går till folk som hade kunnat jobba men istället går på bidrag än vad det går till försvaret. Det går mer skattepengar till kulturell och religiös verksamhet än vad det går till hela polis- och rättsväsendet – trots den utveckling vi länge sett.

Vi ställer oss frågan om så många unga verkligen hade svarat att de vill betala mer skatt ifall de innan vetat att det mesta går till annat än välfärdens kärna. Sverige har ett av världens hösta skattetryck. Trots det har vi växande hederskultur, ökade utsläpp och ökande andel nyanlända utan jobb. Hade högre skatt varit lösningen hade Sverige inte haft några problem. Det Sverige behöver är åtgärder mot hederskultur, minskade koldioxidutsläpp och reformer för att fler nyanlända ska få jobb – inte högre skatter.

Douglas Thor

Distriktsordförande MUF Jönköpings län

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy