Annons

Annons

Annons

Jönköpings län

Kulturhelgen den 28-29 mars flyttas till hösten

Text

Kulturhelgen, lördag-söndag i slutet av mars, flyttas med tanke på smittläget. Det meddelas av kultur- och fritidsnämndens konstutskott.

Även under innevarande vecka ställs flera aktiviteter in.

Tomma ödsliga ytor eller social samvaro? Coronautbrottet ställer oss inför nya utmaningar när inte bara normal verksamhet, utan även livets färgklickar ransoneras.

Tanken var att kulturhelgen skulle inledas med en eventdag på Skillingehus. Där skulle besökaren ha mötts av aktiviteter som musik, litteratur, bildkonst och dans. Även en samlingsutställning med konstnärer som medverkar vid söndagens konstrunda planerades. Och därefter, på söndagen, alltså en konstrunda med öppna ateljéer runt om i kommunen.

Beslutet att flytta arrangemanget har tagits av konstutskottet med Tuula Ingner, 
Michael Anderberg,
Lars Ljungkvist och 
Jan Gustavsson. De beklagar det uppkomna läget och hoppas på förståelse.

Annons

– Även den dialog, dit allmänhet och representanter från andra kommuner brukar bjudas in, har skjutits upp. Den skulle ha hållits i mitten av april, men blir också troligen av i höst istället, berättar Beata Wilkhed på kultur- och fritidsförvaltningen.

Annons

Helgens barnklädesloppis ställs in, men ordnas kanske i maj istället.

Barnklädesloppisen, som skulle ha avhållits i Skillingehus danslokal ställs också in. Det meddelades under tisdagsförmiddagen.

– Vi hoppas att den kan bli av senare, kanske i maj. Därför uppmanar vi säljarna att låta de kläder som redan har märkts upp, ligga kvar i det skicket – alla som hade bokat har förtur nästa gång, berättar Jessica Aldelius som har ansvarat för arrangemanget de senaste åren.

Hagshults församlingshem skulle ha varit platsen för en auktion under lördagseftermiddagen. Men den har ställts in. Nytt datum kommer.

Skillingaryds församlingshem skulle ha hållit en så kallad storsamling om församlingens verksamhet på kvällen den 18 mars. Den är inställd och planen är att hålla den vid en senare tidpunkt. Annan verksamhet i församlingens regi som är inställd är: Aktivitetsdagen på Grönelund den 22 mars, syföreningen Ankarets träff den 19 mars och Mötesplatscaféet i regi av ortens kyrkor. Inställda är också församlingens spagettigudstjänster, soppluncher och all annan form av servering. Men, meddelas det, söndagens gudstjänst blir av.

Byarums församling rapporterar också om förändringar i verksamheten. Gudstjänster, andakter morgonbön, dop, vigslar och begravningar kommer att genomföras som vanligt, men utan förtäring, kalas eller minnesstunder. Afternoon Tea, dagledigträffar, soppluncher, körer, syföreningar och Te Deum ställs in under resten av vårterminen. Personalens arbetsuppgifter kommer istället att inriktas på stöd och hjälp till riskgrupper.

Annons

Annons

Är det så här de allmänna utrymmena kommer att se ut i augusti?

liksom simhallarna är verksamheter som, än så länge, kör som vanligt: simhallarna:

– Vi kör tills vidare, det är tydligen så att coronaviruset trivs sämre i en varm och fuktig miljö. Eventuella nysningar och hostningar tas ner fortare än i en torr miljö, säger chefen för simhallarna, Kent-Åke Svensson.

Däremot, varnar han, handtag och alla ställen där man sätter händerna innebär en risk. På de ytorna är man extra noga med att torka av med handsprit – som alltid i influensatider.

Gymnastikföreningen i Skillingaryd har ställt in all sin verksamhet under veckan och även andra arrangemang, som SIS hockeys avslutningsceremoni, i idrottshallarna har lämnat återbud.

PRO:s månadsmöte ställdes in tidigare i veckan. Och Vaggeryds kommuns Östra fiberförening ställde tisdagskvällens årsmöte.

Återvinningscentralen i Vaggeryd berättade vi om i förra veckan. Nu meddelas att man tills vidare pausar all mottagning av återbruksmaterial. Lämna den till Frejas bod Second Hand istället uppmanas det.

Store Mosse ställer in ett föredrag om Santiago di Compostela som skulle ha hållits på onsdagskvällen.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan