Annons

Annons

Annons

Coronaviruset 2020-2022

Nya besked om smittoläget

Text

Läget om covid-19 och coronaviruset förändras och uppdateras löpande.

Med start 14.00 sändes myndigheternas presskonferens om läget av virusets spridning i Sverige och hur det påverkar samhället – läs sammanfattningen här.

Folkhälsomyndigheten, Socialstyrelsen och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap höll en gemensam pressträff om covid-19 klockan 14.00 på tisdagen. Nedan kan du läsa sammanfattning från presskonferensen.

Peter Fredriksson, generaldirektör Skolverket, till vänster i bild.

Peter Fredriksson, Skolverkets generalsekreterare

√ Eleverna och lärarna behöver struktur för att kunna fortsätta utbildning på distans – bara för att man inte längre undervisar fysiskt i skolorna betyder det inte att det är lov.

Annons

√ Man vet inte hur det kommer att se ut om en vecka, utan se till att undervisningen flyter på så normalt som möjligt under distansutbildningen. Det finns inga svar eller erfarenhet för situationen, utan det krävs fantasi och kreativitet för att göra det så bra som möjligt för eleverna, säger Peter Fredriksson.

Annons

√ Elever som behöver särskilt stöd: Skolan ska gå in och stödja eleverna i olika omfattning. Inget konkret exempel på hur, än så länge.

√ Det finns skolor som kan driva fjärrundervisning, men långt ifrån alla. Skolor som inte har liknande digitala plattformar uppmanas använda sig av mail och telefon för att kommunicera och driva undervisning för eleverna.

√ Redan idag finns det material för lärare och rektorer att ta del av på den nya digitala plattformen www.skolahemma.se. Sidan är dock under uppbyggnad. Ska även användas som kanal för informationsutbyte för skolorna och myndigheterna.

√ Om det är så att skolorna under en lång period inte kommer kunna ha undervisning i lokalerna får vi kompensera det. Längre skolveckor är ett alternativ.

√ Det här har varit en dag som vi har planerat ska komma. Skolorna sitter och planerar hur det här ska struktureras upp.

Maria Bergstrand, MSB Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

Maria Bergstrand, operativ ledning, MSB

√ De samlade åtgärderna som sker kommer att påverka oss alla. Vardagen kommer inte se ut som vanligt framöver. Åtgärderna avser att begränsa smittspridningen och plana ut smittspridningskurvan.

√ Vi fokuserar om att värna om de som riskerar att få sjukdomen och spara på samhällets resurser.

√ Gå inte till jobb eller skola om du känner dig sjuk. Tvätta händerna. Besök inte riskgrupper. Var välinformerad, och var källkritisk. Gå in på www.krisinformation.se.

Annons

Annons

√ Medmänsklighet och samarbete är goda ledord. Om var och en tar ansvar för vår del kommer vi att klara det här, säger Maria Bergstrand, operativ ledning, MSB

Statsepidemiolog Anders Tegnell.

Anders Tegnell, statsepidemiolog

√ Vi riktar in testerna på de som är i riskgrupp, kommer inte kunna testa alla. Hälsa och sjukvård kan inte lägga tid på att testa personer där svaret inte kommer spela någon roll.

√ Jobbar hårt för att förskolorna inte ska behöva stängas. Följer världsutvecklingen, om det hjälper att stänga just förskolorna. Ännu finns inga besked.

√ Folksamlingar på 500 personer: Inte en rekommendation, utan en förordning. Men fundera löpande på om något kan och ska ställas in.

√ Om en i familjen blir sjuk – ska hela familjen sättas i karantän? Komplicerad fråga, men man ska utgå från att man är smittsam. Viktigast är att vi trycker fast vid att man inte ska lämna hemmet om man mår dåligt.

Johanna Sandwall, Socialstyrelsen.

Johanna Sandwall, Socialstyrelsen

√ Besked kom igår om att regioner kan dela resurser på skyddsutrustning. Ansträngt läge för skyddsutrustning överlag.

√ Håller koll på utvecklingen av lagerinnehåll och produktion. Håller kontakt med flera aktörer om det finns produktion i flera delar av Sverige, om man kan öka produktionen eller stötta upp på annat sätt.

Annons

√ Det finns inget överskott av skyddsutrusning någonstans, utan påverkansgraden ser lika ut. Idag jobbar vi med att värdera behovet, och hitta processer för hur det ska gå till, och vad händer om vi tar utrustning från en region till en annan. Vi har inte fått några leveranser av material de senaste dagarna.

Annons

√ Socialstyrelsen återkommer när de har utvärderat det senaste beslutet av att fördela/dela resurser mellan regionerna.

Du kan läsa mer om hur det påverkar tidningens spridningsområden löpande i vår livechatt ovan, eller genom att klicka på den här texten.

FOTNOT: Samtliga √ ovan är sammanfattande citat av vad de ansvariga personerna sagt under presskonferensen.

Inbäddat innehåll

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan