Annons

Annons

Annons

Coronaviruset 2020-2022

Eleverna på Fenix fick beskedet om stängning

Text

Under tisdagsförmiddagen rekommenderades gymnasier och högskolor att hemförlova sina elever för studier i hemmen.

Eleverna på Fenix gymnasieskola hade ännu inte fått besked om hur skolan skulle agera när vi hälsade på.

Inbäddat innehåll

– Har beskedet kommit nu?

Nellie Heiver, som sitter i gallerian utanför matsalen, med Maja Petersson, Matilda Malm, Tobias Sjölin och Elvira Karlsson, är både överraskad och beredd på beslutet.

Hon tror inte att det kommer att bli några problem att studera hemma.

Nellie Heiver, Matilda Malm, Maja Petersson, Elvira Karlsson och Tobias Sjölin hade förvarnats om ett informationsmöte i aulan. Och de anade vad det skulle handla om.

Skräms ni av risken att bli smittade?

Annons

– Jag har astma och kan få problem. Så jag slipper gärna, säger Tobias, medan de andra inte tror att det är någon fara.

Annons

Teoretiskt sett skulle skolans ledning ha kunnat besluta att inte göra någonting. Samtidigt har det från kommunalt håll sagts att man kommer att följa rekommendationer från stat och regering.

– Man har ju fattat vad som skulle komma att hända i och med att land efter land har stängt sina skolor. Vi har också fått information om att alla elever ska samlas i aulan klockan 12 för att få besked om vad som ska hända de närmaste dagarna, säger Olivia Johansson.

Olivia Johansson och Hilda Toftgård lystrar till högtalarutropet om att samlas i aulan klockan 12. Stängningen var väntad, men samtidigt lite läskig, menar de.

Kompisen Hilda Toftgård ifrågasätter om åtgärden verkligen är nödvändig och tycker att situationen känns lite läskig.

– Det är första gången det händer och man vet inte riktigt hur alla ska reagera på det. Och om det finns någon struktur på det.

Olivia Karlsson tror inte att alla kommer att sitta hemma och bara studera, utan att man även kommer att träffas, men i något mindre grupper än i skolan.

Hur går det med de planerade fritidsaktiviteterna då?

– Sådant som fotbollsmatcher borde ju ställas in i och med att det så kan vara många människor på en liten yta, säger Maja Petersson som spelar fotboll för WIK.

Rektorerna Anders Crona, Karin Jakobson, lärarna och annan personal kommer att jobba kvar trots att eleverna är hemma.

Annons

Annons

Tisdagens beslut innebär för Fenix del att studierna för gymnasieungdomar, SFI-elever och elever i vuxenundervisning går över till fjärrundervisning från och med onsdag den 18 mars. Totalt handlar det om ungefär 500 elever.

– Undervisningen kommer att baseras på den lärplattform som redan i dag används för flera av eleverna. Lärarnas uppgift är att se till att eleverna har material att jobba med och att bedöma elevernas insatser.

Det berättar Anders Crona som delar på rektorskapet, med ansvar för ungefär hälften av programmen, tillsammans med Karin Jakobson:

– Under eftermiddagen kommer it-pedagogen att prata med personalen. Då får vi veta mer om vilka olika tekniska möjligheter som finns för distansundervisning, säger Karin.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan