Annons

Annons

Annons

Coronaviruset 2020-2022

Flera upprop för att hjälpa grannar i coronatider

Text

Runt om i landet startas initiativ för att hjälpa personer som tvingas stanna hemma på grund av coronaviruset. Joachim Ling i Marieholm skrev ett inlägg på Facebook där han erbjuder hjälp med vardagssysslor och uppmanar fler att ställa upp.

– Vi visar att vi tar hand om varandra i vår by, säger han.

Joachim och Sandra Ling har erbjudit sig att hjälpa dem som är isolerade i hemmet på grund av coronaviruset, en uppmaning som fler Marieholmsbor och andra också har nappat på.

På söndagen skrev Marieholmsbon Joachim Ling ett inlägg i Facebook-gruppen Marieholmare där han erbjuder hjälp med vardagssysslor, exempelvis att handla, åt dem som tvingas hålla sig hemma eftersom man tillhör en riskgrupp eller har sjukdomssymtom.

"En idé så här i Coronatider. Det kommer ju förmodligen vara många som behöver hålla sig hemma de närmaste veckorna. Antingen för att man tillhör en såkallad riskgrupp, eller att man själv har sjukdomssymptom. Vi vill erbjuda oss att hjälpa till med handling eller andra tjänster. Och tror att många fler är villiga att hjälpa om det behövs", skriver han bland annat.

Annons

Annons

Många vill hjälpa

Inlägget har fått en hel del reaktioner, bland annat i form av gilla-markeringar, och flera har också skrivit att man gärna hjälper till.

Det är långt ifrån det enda inlägget som uppmanar till att hjälpa varandra med anledning av coronavirusets spridning. I dagarna har det startats en rad grupper på sociala medier där människor runt om i landet kan erbjuda sin hjälp eller be om hjälp, med anledning av att det finns människor som är isolerade i sina hem. Där kan man också skriva vilka orter man står till förfogande för.

"Ville göra något"

Joachim Ling valde att skriva sitt inlägg i en lokal Facebook-grupp. Han betonar att han skrev sitt inlägg främst som en uppmaning till att hjälpa varandra, att ta kontakt med människor i ens närhet som kan behöva hjälp.

– Som läget verkar är vi bara i inledningsfasen. Det kan ju till och med vara jag som behöver hjälp, konstaterar han och fortsätter:

– Jag kände att jag ville göra något. Jag tror i grunden att det är självklart att man vet vem man kan be om hjälp och jag tror att detta öppnar för att man tar kontakt, att vi visar att vi tar hand om varandra i vår by.

Hur tänkte du när du bestämde dig för att skriva inlägget?

– Jag ringde till någon som jag tänkte på, som kanske behöver hjälp. Utifrån det tänkte jag på hur vi kan öppna upp för det mer allmänt. I fb-gruppen tar man ofta upp grejer och många som skriver känner varandra, så det blir lite som en intern gruppchatt. Facebook är bra, för man når brett och får snabb respons, säger Joachim Ling, som också uppmanar till att informera de som inte har Facebook om att hjälpen finns.

Annons

Annons

Vad tycker du om responsen på ditt inlägg?

– Det är jättefint.

Har du fått någon förfrågan om hjälp än?

– Inte hittills, men det är ju precis i sin linda och det är ju inte ens säkert att någon hör av sig. Det är inte det viktigaste, utan det viktigaste är att man bryr sig om varandra och att man kan höra av sig till någon man känner. Vi vill uppmana alla goda krafter att vi får hjälpas åt i en väldigt viktig situation. Man får ju inte isolera sig på det sättet att man inte tar hand om varandra; man får isolera sig rent fysiskt, men inte isolera sina hjärtan, säger Joachim Ling, som liksom hustrun Sandra, är pastor i Pingstförsamlingen Åsenhöga-Marieholm.

Hur tänker du som pastor angående den rädsla som coronaviruset kan orsaka?

– Egentligen är väl rädslan ett större hot än viruset. Det står ju i Bibeln att kärlek och rädsla inte hör ihop och att vi inte ska vara rädda eller känna oro. Det enda sättet att besegra rädsla är med kärlek, rent konkret.

Fortsätter ni fira gudstjänst, eller hur gör ni?

– Ja, det har vi gjort, och vi är ju en ganska liten gemenskap. Jag tror att det, i den mån det går, är väldigt viktigt att upprätthålla det vanliga, att man inte fastnar i rädslan. Känner man sig frisk, tror jag att gemenskapen är väldigt viktigt, så det har vi planerat att upprätthålla.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan