Annons

Annons

Annons

Coronaviruset 2020-2022

Så ändras rutinerna kring nattvarden

Text

Risken för spridning av coronaviruset gör att kyrkorna ändrar rutinerna för nattvarden. Dessutom ställer Gislaveds pastorat in soppluncher och konfirmandresor utomlands och även i Gnosjö pastorat kan det bli aktuellt att ställa in samlingar.

Riktlinjer kring nattvardsfirande har blivit en aktuell fråga när risken för att bli smittad av coronaviruset ökar i samhället.

– Vi pratar inte om annat just nu. Jag får hela tiden frågor om hur vi gör med tanke på coronaviruset, säger Per-Erik Åkermo, kyrkoherde i Gislaveds pastorat.

Doppa brödet

Han berättar att han under onsdagen gick ut med riktlinjer till pastoratet med anledning av coronaviruset, bland annat om nattvardsfirande:

– Vid nattvardsfirande får man inte dricka ur vinbägaren, utan vi doppar brödet och håller god handhygien.

Ni kommer inte använda särkalkar (som innebär att varje nattvardsfirare dricker ur en egen bägare)?

Annons

– Vi har inga särkalkar någonstans i pastoratet, men vi kommer uppmana till att doppa i vinet. Skulle det vara så att det kommer vara ännu mer känsligt, så kan prästen själv doppa brödet och ge till nattvardsfirarna. Alla präster är uppmanade att tvätta händerna så nära inpå mässorna som möjligt.

Annons

Per-Erik Åkermo berättar också att man har gått ut med uppmaningen att inte hälsa med handslag:

– Vi uppmanar till att vi hälsar på varandra på avstånd, och inte tar i hand eller kramas som vi brukar.

Ställer in soppluncher

De allra flesta samlingar, exempelvis gudstjänster, kommer att fortsätta anordnas som vanligt.

– Vi går efter förbudet med inga samlingar över 500. De vanliga samlingarna, där det kommer ett hundratal, kommer att fortsätta tills vidare.

Däremot ställer pastoratet in alla soppluncher och liknande, liksom konfirmandresor utomlands:

– Vi har ställt in alla samlingar där vi serverar mat i bufféform. Vi kommer inte åka på konfirmandresor utomlands; det är Polen och Tyskland vi framförallt brukar resa till. Det är också en resa inbokad till Italien i höst, men den kommer vi sannolikt flytta till våren.

"Sunt förnuft"

Personal som har förkylningssymtom eller feber uppmanas också att stanna hemma. Samma rekommendationer gäller också för barnen på kyrkans förskolor.

– Vi går också ut med information om handhygien och vanligt sunt förnuft.

Spridningen av coronaviruset kan ju skapa en rädsla hos människor. Vad tänker ni som kyrka kring det?

– Vi tänker att vi tar vårt ansvar genom att ha lite is i magen, samtidigt som vi tar oron på allvar. Vi försöker inte ta det för större än vad det är och följer ständigt rekommendationerna. I möjligaste mån fortsätter vi ha vår verksamhet igång och så hoppas vi att det inte blir värre än så här, säger Per-Erik Åkermo.

Annons

Annons

På liknande sätt resonerar Marianne Häggkvist, kyrkoherde i Gnosjö pastorat:

– Det är viktigt att vara både nyanserad och sund kring det. Panik är ingenting att stå efter.

"Många äldre"

"Vi har diskuterat nattvarden men i nuläget har vi inte sagt att vi ska ställa in det", säger Marianne Häggkvist, kyrkoherde i Gnosjö pastorat.

Hon berättar att det hela tiden sker ett samtal kring om något bör ställas in på grund av risken för smittspridning.

– Vi lyssnar väldigt mycket på vad Folkhälsomyndigheten säger och följer givetvis stiftets rekommendationer. Vi har inte ofta samlingar över 500 personer, men vi har många äldre som befinner sig i riskgruppen. Vi är i det läget där vi väger om vi ska ställa in samlingar eller inte.

I nuläget väljer Gnosjö pastorat att inte ställa in några samlingar, men Marianne Häggkvist betonar att det kan komma att ändras.

– Just nu det allmänt hyfs som gäller, att tvätta händerna, inte ta i hand och att tänka på var man hostar och nyser, säger hon och berättar att personal uppmanas att vara hemma om man har förkylningssymtom eller feber.

Diskussioner förs

För nattvarden har man samma riktlinjer som i Gnosjö pastorat som i Gislaved, men det kan även bli aktuellt att ställa in nattvardsfiranden.

– Vi har diskuterat nattvarden men i nuläget har vi inte sagt att vi ska ställa in det. Däremot har vi förhållningsregler, att inte dricka, men doppa. Skulle det vara så att oron ökar så kommer vi inte ha nattvard, säger hon och förklarar att prästerna ska vara noga med sin handhygien.

Annons

Ni använder inte särkalk?

– Nej, vi har diskuterat om vi ska låna in, men vi har inte kommit längre än att vi har en diskussion.

Senare i vår är en konfirmandresa till Berlin inplanerad, men om den blir av är ännu inte bestämt:

– Där står vi naturligtvis och väger, så jag vill inte säga något om det. Det är i maj vi åker, så vi har tid på oss. Vi har givetvis också kontakt med föräldrarna till konfirmanderna och de unga ledarna.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan