Annons

Annons

Annons

Coronaviruset 2020-2022

Inställda resor och samlingar i hela kommunen

Text

Inställda konserter, sportevenemang och skolresor.

Rädslan för coronaviruset lägger en kall hand över stora delar av kommunens sociala liv.

Teknikprogrammet har ett utbyte med skolor från Tjeckien och Slovakien, vars elever intresserade sig för Fenix 3D-skrivare. Nu får Fenix ställa in en svarsvisit.

I gårdagens tidning berättade vi om stoppet för externa besökare till äldreboendenas restauranger. Nu följer andra delar av samhället efter.

Utbytesresor skjuts upp

På gymnasiet, där en del av profilen är internationellt utbyte, ställs alla resor in. Men inte bara av försiktighetsskäl:

– I Tjeckien och Slovakien där teknikklassen har samarbeten släpper de inte in oss av rädsla för att bli smittade. Och om vi hade kommit in hade det inte hjälpt i och med att de även har stängt sina skolor, berättar läraren Rolf Claesson.

Från förvaltningens sida meddelas att man utöver smittrisken även har vägt in risken för inställda flyg och andra effekter av länders och flygbolags åtgärder. Som indirekt ju också beror på coronaviruset.

Annons

Annons

– Oron är så stor kring coronaviruset att själva syftet med utbytena blir underordnat. Därför väljer vi att skjuta fram våra resor, säger barn- och utbildningschef Per-Erik Lorentzon.

Utgångspunkten från skolan är att resorna ska genomföras när restriktionerna lättar.

Konserter inställda

American Hymns konsert på Frälsningsarmén i Skillingaryd på söndagen ställs in. Den som ändå kommer till lokalen välkomnas istället på en kopp kaffe och gemenskap. Församlingen hoppas kunna genomföra konserten längre fram i vår eller sommar. Den som redan har köpt biljett kan få pengarna tillbaka eller behålla sin den för nästa tillfälle.

Gota Stream Big Band planerade att spela storbandsjazz på Fenix under lördagen. Men även den konserten ställs nu in.

Efter en del funderande bestämde man sig i Skillingaryds teaterförening för att genomföra konserten med The Moniker (Daniel Karlsson).

Kör efter övervägande

Folkets hus-biografen i Vaggeryd planerar att köra två föreställningar på söndagen, som vanligt, liksom…

The Moniker, som kommer till Skillingehus på fredag kväll. I nuläget är det klartecken från alla håll. Bakom det arrangemanget står Skillingaryds Teaterförening:

– Vi har diskuterat och frågat om råd från flera håll. Men i och med att vi har fått många avbokningar från sådana som tillhör olika riskgrupper blir det bara halvfullt, berättar ordförande Kerstin Hasselberg.

Annons

De som har avbokat, får de pengarna tillbaka?

– Ja, självklart ska de få det – på något sätt. Men i nuläget vet vi inte exakt hur vi ska hantera det.

Annons

Den 28 mars ställs teaterföreningen inför ett nytt beslut när man erbjuder ”The Ultimate Tour” som en del i kommunens kulturhelg. Men det beslutet, tänker Kerstin Hasselberg, får bli avhängigt hur kommunen agerar.

Ingen ungdomspingis

Bordtennistävlingen för ungdomar hos Vaggeryds bordtennisklubb ställs in. Den skulle ha gått av stapeln på lördag i Vaggeryds sporthall. Beslutet att ställa in togs, efter moget övervägande, under veckan:

– För oss som arrangörer skulle det ha inneburit mängder av kontakter. Ett deltagarantal på 150 stycken hade gett kanske uppåt 200 möten under dagen, någonting vi inte ville utsätta oss för i det här läget, säger Fredrik Taus.

Röda Korsets andrahandsförsäljning, Kupan, i Skillingaryd meddelar att verksamheten hålls stängd tills vidare – i förebyggande syfte. Butiken drivs ideellt och många av dem som driver den är i pensionsålder och uppåt.

Kolla bland böckerna på Återvinningscentralen? Handskar kan bidra till att minska smittspridningen.

Återvinningscentralen

På SÅM:s återvinningscentral i Vaggeryd är det inte stängt, meddelar verksamheten på sin hemsida. Men den som har tecken på smitta uppmanas att stanna hemma. Symtom kan vara hosta, andningssvårigheter eller feber. Ett tips för den som är frisk och kommer för att besöka en återvinningscentral är att använda handskar.

Från barn- och utbildningsförvaltningen meddelas att förskolor och skolor, enligt den nationella hållningen, kommer att hållas öppna. Väl där informeras eleverna hur de ska göra för att minska smittspridningen. Samtidigt städas skolorna noga, av samma anledning.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan