Annons

Annons

Annons

Över 600 smittade – men inga nödstoppåtgärder

Text

Men bara verksamheter som är nödvändiga att begränsas kommer att stängas ner.

Coronafallen i Sverige fortsätter att öka.

– Vi försöker minska samhällsspridningen och takten i smittspridningen, säger statsepidemiolog Anders Tegnell vid Folkhälsomyndigheten.

Men den ambitionen betyder inte att verksamheter nödvändigtvis måste stänga.

– Vår inriktning är att inte stänga av mer än vad som behövs, säger Tegnell på en pressträff.

Norge och Danmark har valt att stänga sina skolor på grund av viruset, men det är inte aktuellt här.

– Som det ser ut nu får en skolstängning stora effekter, inte minst på vården. Vi vill helst avstå från åtgärder som inte får effekt, men som kan ha många negativa effekter, säger han.

Annons

Barn ingen utsatt grupp

TT: Hur ska föräldrar som har barn med exempelvis astma resonera?

Annons

– Det finns inget som nu talar för att barn är en utsatt grupp.

Om barn med astma medicinerar, stannar hemma om de är sjuka och undviker stora folksamlingar så utgör de ingen särskild risk, enligt Tegnell.

– Det som slår igenom när det gäller riskgrupper är ålder, äldre över 80 år, säger han.

Samtidigt fortsätter antalet coronafall i Sverige att öka. 620 personer är bekräftat smittade. Av dessa är det ett fåtal som inte har besökt ett riskområde utomlands eller har nära anhöriga som besökt ett område och som alltså kan misstänkas vara så kallade inhemska fall, vilket kan vara det första tecknet på att smittan sprids i samhället.

– Det är ett mindre antal, vi vill inte gå in på exakt hur många, säger Anders Tegnell.

Utrustning via EU

Socialstyrelsen jobbar nu med att försöka köpa in skyddsutrustning via EU, berättar Johanna Sandvall, krisberedskapschef på Socialstyrelsen.

– Men vi har fått ganska lite, säger hon.

Sedan flera år finns inte längre några beredskapslager inom sjukvården, förklarar hon. Materialet kommer vartefter det går åt, ungefär som på vilket industrilager som helst.

Region Skåne har beslutat att kommunicera med patienter på distans.

– Från och med måndag startar vi videobesöksmöjlighet. Vi börjar med barnkliniker och infektionskliniker, där vi kan ha videosamtal med patienter som befinner sig hemma, säger Pia Lundholm, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Skåne.

Annons

På morgonen meddelade Region Halland att ytterligare fyra personer som arbetar på Hallands sjukhus i Varberg insjuknat och därmed har fem i personalen testats positiva. Totalt är över 20 personer i regionen smittade och Hallands sjukhus har gått upp i stabsläge.

Annons

– Det är troligt att det har skett smittspridning mellan medarbetare på intensivvårdsavdelningen, säger Carolina Samuelsson, sjukhuschef Hallands sjukhus, på en pressträff,

Besök förbjudna

Flera regioner har gått upp i stabsläge till följd av viruset och flera har också förbjudit besök inom vården för att minska smittspridningen.

I onsdags beslutade regeringen att förbjuda evenemang – som konserter, demonstrationer och idrottsevenemang – med över 500 personer och slopade tillfälligt karensdagen för att minska risken för smitta.

I onsdags avled en person i Stockholm som insjuknat.

Statsepidemiolog Anders Tegnell vid torsdagens presskonferens.

Anslag med information om coronaviruset på Hallands sjukhus i Varberg. Fem medarbetare på intensivvårdsavdelningen på Hallands sjukhus har testats positiva för coronaviruset och ett 70-tal medarbetare provtas.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan