Annons

Annons

Annons

Coronaviruset 2020-2022

13 nya coronafall i Jönköpings län under torsdagen

Text

Under torsdagen meddelade Region Jönköpings län att antalet bekräftade coronafall på ett dygn har fördubblats - från 13 till 26 smittade.

– Det ökar snabbt, men den stora majoriteten av alla bekräftade fall i Sverige kan fortfarande kopplas till utlandsresor i kända riskområden, säger Malin Bengnér, smittskyddsläkare i Region Jönköpings län.

Provtagningstältet utanför infektionskliniken på Länssjukhuset Ryhov togs i bruk i onsdags. Tältet gör att fler kan testas och nu har antalet bekräftade fall ökat kraftigt.

Region Jönköpings län skriver i torsdagens pressutskick att smittspridningen i Sverige nu har gått in i en ny fas och att det sannolikt finns en pågående spridning i samhället.

Annons

– Det finns enstaka fall där vi inte riktigt har hittat smittkällan, säger Malin Bengnér.

Annons

Det finns inga besked om något sådant typ av fall finns inom Region Jönköping. De flesta som har insjuknat i coronaviruset kan ändå vårdas isolerade i sina hem.

– De allra flesta får ändå milda symptom och de flesta blir friska inom två veckor, säger Malin Bengnér.

Över 600 i Sverige

Sjukvården betonar att det nu är viktigt att stanna hemma även om förkylningssymptom är lindriga. Oron finns främst att coronaviruset ska spridas vidare till äldre människor och personer med en tidigare sjukdomshistorik – det är den typen av människor som definieras som de stora riksgrupperna.

Under onsdagen hade Region Jönköping totalt 13 bekräftade fall. Under torsdagen har den siffran fördubblats till 26 fall vilket gör att regionen har fjärde mest fall efter de tre storstadsregionerna Stockholm, Västra Götaland och Skåne. Vid 16-tiden på torsdagen hade Sverige 620 bekräftade coronafall.

Fler har blivit friska

Det är nästan inga fall i Sverige som nu är bekräftade som tillfrisknade, men Malin Bengnér klargör att de siffrorna av allt att döma inte stämmer.

– Jag är övertygad om att betydligt fler har tillfrisknat, men det är lite oklart i vilket skede som en person kan definieras som frisk. Olika länder gör också olika bedömningar i sina rapporteringar till WHO (världshälsoorganisationen, reds anm.) vilket gör att siffrorna om antalet tillfrisknade inte är helt tillförlitliga, säger Malin Bengnér.

Annons

Annons

Positiv trend i Asien

Coronavirusets omfattning är nu betydligt mer utbredd i Europa jämfört med i Asien där pandemin började ta fart i januari.

– Vi ser nu att Kina har lyckats bra med sitt arbete med att vända epidemin och även Sydkorea tycks ha gjort ett framgångsrikt arbete. Det är viktigt att ha med sig att det ändå finns positiva exempel, säger Malin Bengnér.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan