Annons

Annons

Annons

Färre dog av narkotika och läkemedel

Text

Överdoser står för runt hälften av dödsfallen.

På bilden syns en sprejflaska med den syntetiska opioiden fentanyl. Opioder är mest förekommande vid dödsfall som beror på överdoser, enligt Socialstyrelsen. Arkivbild.

Dödsfallen minskade med sex procent under 2018 jämfört med det föregående året, från 962 till 903 personer. Men även om 2018 innebär en liten nedgång, är totalsiffran i nivå med de senaste årens genomsnitt.

Annons

Annons

Det är även för tidigt att säga om nedgången under 2018 rör sig om ett trendbrott, skriver Socialstyrelsen i ett pressmeddelande.

"Antalet dödsfall till följd av läkemedels- och narkotikaförgiftningar har gått upp och ner de senaste åren", säger Daniel Svensson, utredare på Socialstyrelsen.

Omkring hälften av dödsfallen till följd av narkotika- eller läkemedelsförgiftning under 2012–2018 bedöms som olycksfall, det vill säga överdoser. En fjärdedel av dödsfallen bedöms handla om självmord. Det är oklart varför den resterande fjärdedelen har intagit de dödliga doserna.

En mycket stor andel av dem som avlidit har haft kontakt med den slutna eller specialiserade hälso- och sjukvården, enligt Socialstyrelsen.

"Bland män är tidigare missbruksdiagnoser vanligast. Bland kvinnor är förstämningssyndrom, där depression ingår, vanliga", säger Jeroen de Munter, statistiker på Socialstyrelsen.

Erik Paulsson Rönnbäck/TT

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan