Annons

Annons

ledare borgerlig


Ledare: Gör inte dagspolitik av pensionerna

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende borgerlig.

Att arbeta hårt under hela livet måste löna sig mer vid pensionen.

Annons

Att arbeta hårt under livet måste löna sig mer för pensionen. Den parlamentariska pensionsgruppen strävar därför efter mer rättvisa. Men dess förslag att höja den allmänna pensionen riskerar att underminera hela systemets stabilitet.

Att arbeta hårt under livet måste löna sig mer för pensionen. Den parlamentariska pensionsgruppen strävar därför efter mer rättvisa. Men dess förslag att höja den allmänna pensionen riskerar att underminera hela systemets stabilitet.

Pensionsgruppen har kommit överens om att höja de lägsta inkomstpensionerna med upp till 600 kronor i månaden. Höjningen kommer finansieras direkt ur statsbudgeten.

Bakgrunden till förslaget är att skillnaden mellan garantipension och de lägsta inkomstpensionerna har minskat. Det är rimligt att vilja åtgärda detta eftersom pensionen bör vara tydligt kopplad till hur mycket man har arbetat.

Belöning i form av högre pension skapar incitament för människor att arbeta. Det gäller särskilt för de som har lägre inkomster. Det gynnar samhällsekonomin i stort och även pensionssystemet då både arbetstagaren och -givaren betalar in pensionsavgifter.

Annons

Dessutom ger kopplingen till utfört arbete legitimitet år systemet. Pensionären får inte någon annans pengar utan att själv ha bidragit under sitt arbetsliv.

Annons

Självklart ska ingen lämnas på bar backe för att de av olika skäl inte har kunnat arbeta tillräckligt mycket. Därför finns också en viss omfördelning i form av garantipensionen. Men detta stöd bör vara begränsat till samhällets mest utsatta.

Majoriteten av befolkningen ska kunna finansiera sin egen pension liksom de via skattsedeln betalar för resten av välfärdssystemet. Nu har dock pensionsgruppen frångått denna princip genom att ta pengar från statsbudgeten.

En bättre lösning vore att höja taket för pensionsgrundande inkomst. De som i år tjänar över 44 892 kronor höjer inte längre inkomstpensionen trots att de fortfarande betalar pensionsavgifter. Denna brytpunkt leder sannolikt till att personer som skulle kunna arbeta mer, och därmed också bidra mer till välfärden, inte gör det, då det inte lönar sig.

Dessutom slår pensionstaket hårt mot yrkesgrupper som tidigt i karriären har låg pensionsgrundande inkomst. De anställda skulle behöva kompensera för detta genom högre lön senare. Antingen genom sin lönestege eller befordran till högre position. Men brytpunkten gör detta omöjligt för många.

Annons

Ett större problem är att höjningen riskerar att göra pensionerna föremål för dagspolitik. Om det blir etablerat att höja pensioner med hjälp av statsbudgeten lär det bli lockande valfläsk för många partier. Detta vore fel både principiellt och praktiskt.

Pensionssystemet måste vara förutsägbart för att kunna ha folkets förtroende. Människor bör kunna förstå hur det fungerar och vad de själva kan göra för att få högre pension. Om riksdagen när som helst kan ändra på pensionsnivåerna blir detta i stort sett meningslöst, även om höjningar är mer troliga än sänkningar.

Annons

Stabilitet är nödvändigt för pensionssystemets långsiktiga hållbarhet. Annat vore oansvarigt när människors försörjning står på spel.

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy