Annons

Annons

SAS ställer in alla flyg till Norditalien

Minskad efterfrågan på resor efter utbrottet av coronaviruset får SAS att göra nedskärningar. Arkivbild.

Annons

EKONOMI/STOCKHOLM

Flygbolaget SAS stoppar alla flygningar till Norditalien på grund av coronaviruset. Bolaget minskar också antalet flygningar på sträckor inom Europa och Skandinavien och lanserar dessutom ett sparpaket.

De destinationer i Norditalien som stoppet berör är Milano, Bologna, Venedig och Turin. Det gäller från den 4 till den 16 mars, meddelar flygbolaget.

– Det här är på grund av rekommendationen som har kommit från Danmarks utrikesdepartement där man avråder från onödiga resor till regionen. Därför väljer vi att ställa in flygen till de här orterna som berörs, säger Freja Annamatz, presschef vid SAS.

Hon säger att sammanlagt rör det sig om omkring 120 avgångar som berörs. SAS kommer att kontakta alla som har bokat biljetter.

Svenska utrikesdepartementet avråder för närvarande inte från resor till regionen.

– Vi följer läget noga och står i nära kontakt med Folkhälsomyndigheten, säger Anna Lundbladh vid UD:s pressjour.

Reducerar kapacitet

Tidigare under dagen kom beskedet att SAS drar ner på antalet flygningar på flera sträckor.

Annons

– Vi reducerar kapaciteten efter rådande efterfrågan och reducerar antalet avgångar per dag eller vecka, sade Freja Annamatz i samband med det beskedet.

– Vi bokar om passagerare till andra flyg och de får möjlighet att omboka eller välja att inte åka med oss. För de allra flesta innebär det en annan tid samma dag eller en närliggande dag. Vi kommer att kontakta alla passagerare som berörs.

Annons

Åtgärderna gäller för tillfället månaderna mars–april.

Stoppar Hongkongflyg

Bolaget ställer också in flygningar till Hongkong från den 5 mars, utöver de redan inställda flygningarna till och från Fastlandskina.

Kostnadsbesparingar kommer att beröra personalen och kan innebära permitteringar, tjänstledighet, tidigarelagd pension eller annat.

– Vi tittar på det för närvarande och kommer tillsammans med facken och andra att se hur de här åtgärderna ska genomföras, säger Freja Annamatz.

SAS avser också att skjuta upp icke-kritiska projekt, marknadsföring och kampanjer.

"Fortsatt osäkerhet"

SAS anser att det är för tidigt att göra en rimlig bedömning av de ekonomiska effekterna på verksamheten.

– Det här handlar om att minska intäktsbortfallet. Just nu är det en fortsatt osäkerhet kring utbrottet och hur det påverkar efterfrågan. Vi kan inte göra en detaljerad bedömning av effekterna. Vi får återkomma senare med de siffrorna, säger Freja Annamatz.

Annons

I samband med kvartalsrapporten bedömde SAS att intäktsbortfallet för de inställda flygningarna till Kina under februari och mars skulle uppgå till cirka 200 miljoner kronor. Den fortsatta osäkerheten kring utbrottet och dess inverkan på efterfrågan på resor gör också att drar SAS tillbaka den guidning som gavs till marknaden 5 december 2019 för räkenskapsåret 2019/2020.

Flygbolaget Norwegian har inga planer på att ställa in flyg till följd av coronautbrottet utan "flyger som vanligt", säger kommunikationschef Charlotte Holmbergh Jacobsson till nyhetsbyrån Reuters.

Annons

Helena Wande/TT

Anna Hansson/TT

Fredrik Gunér/TT

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy