Annons

Annons

Annons

M kräver besked om skolbarn från regeringen

Regeringen borde lyfta ansvaret från kommuner och rektorer och tydligt säga om friska barn som varit i virusdrabbade områden ska stanna hemma eller inte, anser Moderaterna.

Folkhälsomyndigheten anser dock att det är många som vill vara med och styra från baksätet just nu.

Moderaternas utbildningspolitiska talesperson, Kristina Axén Olin. Arkivbild.

– Vi kan inte ha ett regelverk som säger att skolor kan låta elever gå. Regeringen får säga om de får gå eller inte och sedan ta ansvar för det, säger Kristina Axén Olin, utbildningspolitisk talesperson för Moderaterna.

Hon anser att Folkhälsomyndigheten har varit otydlig och dessutom ändrat sig i sin information. Men det ska inte vara kommuner eller rektorer som har ansvaret om ett utbrott skulle ske, det är orimligt.

Fullt förtroende

Axén Olin är också andre vice ordförande i riksdagens utbildningsutskott, dit utbildningsminister Anna Ekström (S) och Skolverket var inbjudna för att svara om skolan och virusläget. Anna Ekström säger att hon har fullt förtroende för kommunerna (skolornas huvudmän) och rektorerna att hantera situationen. Och det bästa de kan göra är att följa Folkhälsomyndighetens råd.

Annons

Annons

– Folkhälsomyndighetens rekommendation är, senast jag såg den, är att friska barn ska gå till skolan även om man har vistats i områden där det förekommer smittspridning, säger Anna Ekström.

Men i samma stund som ett barn är sjukt är rådet att barnet ska vara hemma. Och om det visar symptom som kan hänföras till coronaviruset och har vistats i ett område med smittspridning ska man omedelbart kontakta 1177, säger Ekström.

"Styra från baksätet"

Även socialutskottets ordförande Acko Ankarberg Johansson (KD) tycker att informationen och kommunikationen från myndigheterna varit bristfällig. Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson är dock av en annan åsikt.

– Nej, jag tycker inte det är otydligt. Det finns många som vill vara med och styra från baksätet och uppfinna hjulet själv. Om man i stället funderar på och tar till sig budskapen så skulle det vara lättare.

Han menar att informationen funnits på myndighetens hemsida en ganska lång tid, även när barn från södra Sverige kom tillbaka från sportlov. Och då uppstod ingen kritik.

– Jag tycker en del av kritiken grundar sig i att man inte tyckte om budskapet. Vi var ganska tydliga med att de åtgärder som en del skolor och kommuner föreslog, nämligen att hålla friska barn som inte hade en känd exponering för sjukdomen hemma, inte skulle tjäna något vettigt syfte, säger Johan Carlson.

Annons

Anna Ekström tänker nu kalla kommunernas och regionernas företrädare SKR och Friskolornas riksförbund till möte så snart det går.

– Jag vill efterhöra om man har de förutsättningar som man behöver för att fullgöra det stora ansvar som ligger på skolornas huvudmän, säger Anna Ekström.

Lars Larsson/TT

Niklas Svahn/TT

Utbildningsminister Anna Ekström (S) manar skolorna att lyssna till Folkhälsomyndighetens rekommendationer om skolgång och virusläge.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan