Annons

Annons

Annons

Löfven: EU:s yttre gräns ska hållas

STOCKHOLM

Statsminister Stefan Löfven (S) är i nuläget inte oroad för en ny flyktingvåg till Sverige.

– EU:s yttre gräns ska hållas – och den kommer att hållas, säger han.

Statsminister Stefan Löfven (S) är inte orolig för en ny flyktingvåg till Sverige – så som läget ser ut nu. Arkivbild.

Sedan Turkiet "öppnat gränsen" mot Grekland försöker tiotusentals människor att ta sig över gränsen in i Grekland. På bilder syns grekisk militär och polis hårdhänt mota bort flyktingar, använda tårgas och skjuta i vattnet nära båtar.

Men Stefan Löfven vill inte kritisera det grekiska agerandet.

– Jag kan detaljerna för dåligt, men det är viktigt att EU:s yttre gräns fungerar, säger han.

Flera gånger under den korta pressträffen betonar han vikten av ett starkt gränsskydd.

– EU:s yttre gräns ska hållas – och den kommer att hållas – och Sverige ska inte tillbaka till den situation vi hade 2015. Den var helt ohållbar, säger Stefan Löfven.

Annons

Annons

Värna asylrätten

Finansmarknadsminister Per Bolund, tillika språkrör för Miljöpartiet, tycker att det är viktigt att värna asylrätten, även i det pressade läge som nu råder vid den grekiska gränsen.

– Jag tycker att det är en fruktansvärd situation och att det är skrämmande att se bilderna som nu kommer, säger Bolund.

– Människor som flyr för sina liv har rätt att få sin asylrätt prövad. Det tycker jag ska vara vårt fokus. Vi ska ha en ordnad gräns, men också en ordnad mottagning, säger han och betonar att övriga EU måste hjälpa Grekland med gränsbevakning och mottagning.

Annat läge nu

Migrationsminister Morgan Johansson (S) tror inte, i likhet med Löfven, att det som nu händer vid den grek–turkiska gränsen kommer att få samma konsekvenser för Sverige som under 2015, då 160 000 asylsökande kom hit. Även om han understryker att det är en allvarlig situation på plats vid gränsen.

– Risken för att det här skulle leda till ett kraftigt ökat antal asylsökande i Sverige är väldigt låg. Vi har en helt annorlunda situation i dag än vad vi hade 2015. Då hade Sverige EU:s mest generösa asylpolitik – i praktiken var vi det enda landet som då hade permanenta uppehållstillstånd, säger Morgan Johansson till TT.

– Nu har vi en av EU:s stramaste lagstiftningar plus att vi också har gränskontroller, inte bara i Sverige utan också i ett antal länder på vägen från Balkan och uppåt.

Annons

Krismöte i Bryssel

På onsdagen möts EU:s migrationsministrar i Bryssel för ett extrainsatt möte. Morgan Johansson hoppas då få mer information från EU-kommissionen och den grekiske migrationsministern om läget.

Annons

– Det är ett väldigt allvarligt läge för EU och Grekland och där måste vi vara med och hjälpa till, till exempel med Frontex och gränspoliser, säger Johansson.

– Allt fokus måste vara på att lösa krisen mellan Grekland och Turkiet.

Morgan Johansson tycker att EU ska sätta in alla diplomatiska krafter för att trappa ner den inflammerade konflikten vid gränsen.

Kan inte välja land

Till de migranter som eventuellt planerar att ta sig från Turkiet till Sverige säger Morgan Johansson:

– Det fungerar inte så i EU att man kan välja själv vilket land man söker asyl i, och särskilt inte nu när det finns gränskontroller genom hela Europa. Är man på flykt då ska man söka asyl i det första land man kommer till, säger Morgan Johansson.

Maria Davidsson/TT

Peter Wallberg/TT

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan