Annons

Annons

Annons

Gymnastik

Gymnastikklubben som växer så det knakar

Lusten att träna trupp- och redskapsgymnastik har aldrig varit större. På fem år har Gymnastikklubben i Värnamo gått ifrån åtta till 200 medlemmar, med ytterligare 100 personer i kö. Nu drömmer föreningen om en större trupphall.

Varje onsdag och söndag är det trupp- och redskapsgymnastik i Gröndalsskolans gymnastikhall. Klubben har på fem år gått ifrån åtta till 200 medlemmar.

– Det känns häftigt och roligt att så många vill träna. Vi har ju aldrig gjort reklam för oss, det har gått helt via talsägen, säger klubbordförande Camilla Nilvius.

När klubben bildades 2015 hade det inte funnits någon organiserad redskaps- och truppgymnastik i Värnamo på flera decennier. Ett par entusiaster slog sig samman och hyrde Gröndalsskolans gymnastiksal en dag i veckan. Camilla Nilvius har tränat gymnastik sedan barnsben och även tävlat i truppgymnastik. När hon fick höra talas om klubben engagerade hon sig direkt.

Annons

Tindra Björk räds inte höga hopp. Alva och Camilla Nilvius coachar.

Annons

Moa Stanell tränar i det röda laget. Hon tycker bäst om att träna trapett och airtrack.

Gustav Hultqvist tar sats- och lyckas med en perfekt volt.

Alva Sandahl är ledare i röd grupp och tävlar och tränar själv i svart grupp.

Gustav Hultqvist hämtar andan.

Ludvig Davidsson i en perfekt halvskruv.

Ledaren Jennie Hultqvist peppar inför träningen.

Klubbordförande Camilla Nilvius säger att klubben nu ska jobba för att få en egen trupphall.

– Det var 2016. Då blev det lite mer organiserad träning, minns Peter Jacobsson, som fram tills nyligen varit styrelsemedlem och kassör i klubben.

Annons

Annons

Spikrakt uppåt

Sedan dess har intresset gått spikrakt uppåt. Kompisar tipsar kompisar, familjer tränar tillsammans. Tack vare engagerade föräldrar kunde klubben i våras öka från sex till tio grupper för unga mellan tre och 16 år.

– Vi har fått in många föräldrar till barn som vill börja träna gymnastik. Flera har börjat som hjälpledare och sedan gått in mer och mer som aktiva i styrelsen eller som huvudledare. Det är vuxna både med och utan gymnastikerfarenhet som är med och hjälper till i klubben på olika sätt, säger Camilla Nilvius.

Att intresset för trupp- och redskapsgymnastik är så stort i Värnamo tror hon bland annat beror på att det finns en lucka för de som gärna vill röra sig, men som inte är intresserade av bollsport.

– Ett fotbollsintresse, till exempel, finns ofta nedärvt i familjen. Det är vanligt att söner tar efter sin pappas engagemang i ett visst lag. Det är ofta det svåra med att etablera en ny klubb. Men vad vi har kunnat se nu är att de äldre gymnasterna rekryteras som ledare och som tillsammans med en vuxen tränar de yngre. Då blir det en naturlig återväxt, säger Camilla Nilvius.

Trupphall högsta önskan

Att det har gått så bra för klubben tycker hon är positivt, men hon säger att hon också upplever en viss frustration över att inte kunna möta behovet hos de som vill vara med.

– Vid årsskiftet gick kön ned från 150 till 100, vilket ju känns fantastiskt med också lite frustrerande. Det finns 100 personer till som gärna vill börja träna, så man kan bokstavligt talat säga att vi har vuxit ur kostymen i den lilla hallen på Gröndalsskolan.

Annons

Drömmen, menar Camilla Nivius och Peter Jacobsson, är att kommunen gjorde som Huskvarna. Där investerades i en stor hall, enbart avsedd för trupp- och redskapsgymnastik. På så vis slapp klubben att städa ut- och in alla redskap, vilket kan ta upp till 20 minuter av dyrbar hyrtid.

Annons

– Det hade varit väldigt mycket smidigare. I takt med att våra medlemmar blir fler och duktigare, desto högre krav ställs på lokalen. Vi ser redan att här är lite för lågt i tak, det är nästan så att de som hoppar högst slår i basketkorgarna, säger Camilla Nilvius.

Ritning snart klar

Föreningen kommer därför att uppvakta kommunen inom kort med en ritning på hur en eventuell trupphall, byggd i anslutning till befintlig hall, skulle kunna se ut.

– Vi har upplevt att kommunen verkar positivt inställd när vi har fört det på tal, men vi har ingen färdig ritning att presentera än. Den kommer inom kort, lovar Camilla Nilvius.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan