Annons

Annons

Annons

Simning

Simstjärna avstängd i åtta år – ska överklaga

Text

Simstjärnan Sun Yang stängs av i åtta år för dopningsbrott, meddelar Idrottens skiljedomstol Cas.

Den flerfaldige OS- och VM-guldmedaljören har konstaterats tagit sönder sina egna dopningsprov.

"Det här är orättvist", säger kinesen, som ska överklaga, enligt statliga nyhetsbyrån Xinhua.

Simstjärnan Sun Yang stängs av i åtta år för dopningsbrott.

I september 2018 besökte Wadas dopningsjägare Sun Yangs hem i Kina. Den kinesiske simstjärnan, tidigare avstängd för dopning, vägrade att lämna blod- och urinprov sedan han ifrågasatt kontrollanternas id-handlingar och dopningsprotokoll. Bland annat ska ett blodprov ha förstörts med en hammare, enligt en rapport från Internationella simförbundet Fina.

För drygt ett år sedan friades Sun från anklagelserna om dopningsbrott, men sedan ny bevisning framkommit överklagade Internationella antidopningsbyrån Wada till Idrottens skiljedomstol Cas och yrkade på mellan två och åtta års avstängning.

Annons

På fredagsförmiddagen kom Cas med den åttaåriga domen som var helt i Wadas linje.

Annons

"Måste bli fallet"

Cas har slagit fast att dopningsjägarna hade med sig korrekta id-handlingar och protokoll och att Sun, som förhördes i november, inte har kunnat ge en tillräcklig god förklaring.

"Idrottaren har misslyckats med att ge ett övertygande rättfärdigande av att förstöra provrören och avstå från dopningskontrollen när, enligt hans egen utsago, dopningsprotokollet inte såg ut vara av ISTI:s standard (Wadas standard)", skriver Cas i sin dom.

Eftersom Sun Yang tidigare har varit avstängd i tre månader för dopning, positivt test av en förbjuden substans 2014, blir Cas dom hård.

"En åttaårig avstängning, med start från Cas dom (28 februari 2020), måste bli fallet för idrottaren", skriver Cas.

Sun, som tagit tre OS-guld och nio VM-guld på fyra olika distanser, har varit under utredning det senaste året men har ändå tillåtits tävla i stora mästerskap. Vid VM i sydkoreanska Gwangju i somras tog han två guld på 200 och 400 meter frisim.

"Jag är oskyldig"

I samband med prisutdelningen på den sistnämnda distansen vägrade den australiske silvermedaljören Mack Horton att dela podium med kinesen på grund av dopningsanklagelserna. En protest som Horton fick en varning för av Fina, men som hyllades av många i simvärlden.

Svenske Simon Sjödin gillade däremot inte pallprotesterna då.

– Sun Yang är inte den enda som är dopad här, men de riktar mobbningen mot honom. I stället för att stå upp mot alla som är dopade och Fina, sade han.

Annons

Annons

Enligt den statliga kinesiska nyhetsbyrån Xinhua kommer Sun Yang att överklaga Cas dom till schweizisk domstol. En dom som innebär att Sun missar sommarens OS i Tokyo och även spelen i Paris 2024. Dessutom är han avstängd från tävlande i fyra VM (2021, 2023, 2025 och 2027).

I teorin kan Sun Yang vara tillbaka till OS i Los Angeles 2028, då kinesen är 36 år, om domen står fast.

"Det här är orättvist. Jag tror starkt på att jag är oskyldig. Jag kommer definitivt att överklaga för att få flera människor att veta om sanningen", säger Sun Yang i ett citat från statliga Xinhua.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan