Annons

Annons

Annons

Värnamo

Rökförbud på badstränder kan införas – två nej kan bli ja i fullmäktige

Text

Förslaget att förbjuda rökning på kommunens badplatser splittrar politikerna.

En instans har sagt ja och två nej. Ändå kan det bli ja i kommunfullmäktige.

En röst kan avgöra.

På torsdag tar kommunfullmäktige ställning till om det ska införas rökförbud på de kommunala badplatserna. Politikerna är splittrade och utgången mycket oviss.

2018 lämnade en Värnamobo in ett medborgarinitiativ om att förbjuda rökning på kommunens idrottsanläggningar och badplatser. När det gäller de förstnämnda kom det ett förbud i den nya tobakslag som trädde i kraft vid halvårsskiftet 2019. Däremot säger lagen ingenting om kommunala badplatser.

I december 2018 sa dåvarande samhällsbyggnadsnämnden ja till intentionerna i medborgarinitiativet. Därefter har dock både tekniska utskottet och nyligen kommunstyrelsen avvisat ett rökförbud även på badplatserna.

Annons

Trots det är läget mycket ovisst inför torsdagens kommunfullmäktige.

Fick och förlorade egen majoritet

I kommunstyrelsen sa åtta alliansledamöter nej till ett förbud enligt medborgarinitiativet. Ett argument var svårigheterna med att kontrollera att ett förbud efterlevs.

Annons

Övriga sju ledamöter – från Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Sverigedemokraterna – ville att kommunen inför ett rökförbud.

Att beslutet kan bli ett annat i kommunfullmäktige beror på det dramatiska kommunalvalet 2018. Efter valnatten såg det ut som att de fyra allianspartierna hade återtagit den egna majoritet i kommunfullmäktige som man förlorade i valet 2014, men i den så kallade onsdagsräkningen blev man av med ett mandat. Alliansen har 25 mandat i fullmäktige – för egen majoritet krävs det 26.

V för ett förbud

SD röstar vanligtvis med alliansen men eftersom man i frågan om rökförbud på badstränder står på andra sidan blir det på pappret 25 mot ett förbud (alliansen) och 24 för ett förbud (S, MP och SD).

De två sista mandaten i kommunfullmäktige har Vänsterpartiet (som inte har något mandat i kommunstyrelsen). Frågan blir då om de är för eller emot ett rökförbud på kommunens badplatser.

Tidningen har förgäves sökt de två V-ledamöterna. Svar via mejl har däremot kommit från João Figueiredo (V), styrelseledamot och partiets medieansvarige. Enligt honom är Vänsterpartiet för att införa ett rökförbud.

– Vår inställning är att det handlar om en viktig markering för att skydda andra, inte minst barn och barnfamiljer som tillbringar sin tid hos kommunens olika badplatser, skriver João Figueiredo och fortsätter:

Annons

– Det handlar inte så mycket om att bestraffa utan om att skicka en signal om att andra inte ska behöva få sin hälsa eller frid påverkad av de andras vanor, samt att skapa en kultur och nya vanor.

Annons

Att ett förbud skulle bli svårt att övervaka är enligt V inte tillräckligt för att inte införa det.

– Redan i dag finns mängder av förbud som är minst lika svåra för kommunen eller polisen att kontrollera, såsom rökförbud på busshållplatser eller uteserveringar, köra över 40 km/h i stan och så vidare, skriver João Figueiredo.

Svår gränsdragning

Om alla ledamöter i kommunfullmäktige följer partilinjen finns det alltså en majoritet för ett förbud – med en rösts marginal. Om en ledamot från S, MP, SD eller V tycker annorlunda blir det ett nej till att besluta enligt medborgarinitiativet.

Det finns kommuner i landet som har infört ett rökförbud på de kommunala badplatserna. Samtidigt kompliceras frågan av det faktum att lagen sedan förra året förbjuder rökning vid lekplatser. I flera fall ligger det just en lekplats i anslutning till badplatsen.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan