Annons

Annons

Annons

Annons

Skåne län

Marieholmsborna kräver svar

Planerna på att lägga ner Tallbackens förskola i Marieholm har väckt starka protester bland boende i Marieholm med omnejd.

Annons

Engagemanget från Marieholmsbor är stort inför fullmäktiges möte denna vecka. För att protestera mot planerna på att lägga ner förskolan har man både samlat in namnunderskrifter och skickat brev med frågor till politikerna.

Planerna på att lägga ner Tallbackens förskola i Marieholm har väckt starka protester bland boende i Marieholm med omnejd. Inför kommunfullmäktigemötet på torsdagen denna vecka har de både skickat in en namninsamling och skickat ut ett brev med frågor till politiker.

"Människor är engagerade"

Totalt har man fått ihop 481 underskrifter på listorna där man protesterar mot nedläggningsplanerna.

– Det visar ju att människor är engagerade, säger Monica Persson.

Hon är en av dem som har engagerat sig genom att skickat ut ett brev till politiker inför beslutet. Bakom brevet står samhällsföreningen, tillsammans med andra boende i Marieholm med omnejd, där man bland annat ställer en rad frågor till politikerna. Brevet har skickats via mejl till ledamöter och ersättare i kommunfullmäktige. Centerpartiets representanter fick dock inte brevet eftersom partiet, i kommunstyrelsen, röstade emot en nedläggning "för att ge Marieholmsborna tid att fundera över föräldrakooperativ i två månader". Efter uppmaning om att även Centerpartiet skulle få ta del av brevet skickades dock mejlet även till Johan Malm (C), ordförande i kommunfullmäktige.

Annons

Annons

Varför valde ni att skicka ut ett brev frågor till politikerna?

– Ett sådant här beslut får ju sådana konsekvenser, enligt oss, att man måste ta beslutet med rätt underlag. Vi känner inte att de har levererat det vi vill, säger Monica Persson.

Själv är Monica Persson miljöpartistisk ledamot i regionfullmäktige, ersättare i ANA (nämnd för arbetsmarknad, näringsliv och attraktivitet) i Region Jönköpings län samt landsbygdsambassadör för Miljöpartiet i Jönköpings län, men menar att hon engagerar sig för förskolan i Marieholm i egenskap av att hon bor på landsbygden utanför Marieholm.

Ni tycker alltså inte att ni har fått tillräckliga svar från politikerna innan?

– Nej, därav alla de här frågorna som vi vill ha svar på. Man verkar inte ha analyserat något annat besparingsförslag. Folk i trakten säger att man känner sig väldigt besvikna. Vi tycker att man ska satsa, istället för att nedrusta, säger Monica Persson och hänvisar också till uttalanden från de båda kommunalråden från november 2018, där man sa att man ville ha kvar förskolan i Marieholm.

Vad hoppas ni åstadkomma med frågorna?

– Jag hoppas ju att någon kanske börjar fundera på om de verkligen fattar rätt beslut, att det inte blir en partipiska, utan att var och en tänker själv. Vi hoppas att de tar rätt beslut. Om de tar beslutet att lägga ner, då vill man veta vilket underlag de har till att ta det här beslutet.

Annons

Annons

Fick fem svar

I måndags var sista dagen att svara på frågorna och det visade sig att man fick in fem svar:

– Det var ett svar från hela S-gruppen och ett från M-gruppen, men inget personligt. Sedan svarade en kristdemokrat att de inte hade beslutat sig än, en moderat som bara skrev att han instämmer i M-gruppens svar och ett lite personligt svar från en socialdemokrat, berättar Monica Persson och fortsätter:

– Men svar på alla frågorna fick vi inte från någon. Att inte alls kunna svara på frågor, det tycker jag är bedrövligt. Så vad som kommer hända i morgon (på kommunfullmäktigemötet, reds. anm.), det vet vi inte.

Annons

Annons

Till toppen av sidan