Annons

Annons

Annons

Annons

Golf

Hanson vill göra som Woods: "Sista livlinan"

Tiger Woods lyckades.

Kan Peter Hanson också komma tillbaka efter år av ryggproblem?

Nu gör 42-åringen ett sista försök att skaka nytt liv i golfkarriären.

När TT når Peter Hanson sitter han och äter frukost i Omans soldränkta huvudstad Muskat. Det är där han gör comeback på Europatouren den här veckan, i det som blir första starten sedan i maj förra året.

Då tvingades Hanson bryta tävlingen i Danmark, ironiskt nog efter tre raka birdies, när höftpartiet låste sig helt och han inte längre kunde svinga klubban.

Nu har han förnyat hopp kring de där problemen med två kotor i ländryggen, som har förföljt honom till och från ända sedan 2013. Rehabträning har gjort området kring skadan starkare och testet med att nyligen spela golf flera dagar i rad föll väl ut.

– Det känns bättre än på flera år. Och det känns härligt bara att vara i en miljö med tävlingsgolf igen, säger Peter Hanson.

Annons

– Efter Danmark tappade jag sugen lite grann och tog en lång tid ledigt. Det gör nästan mer ont i huvudet när man inte kan spela, det är ett jobbigt mentalt misslyckande. Sedan kände jag att jag banne mig ska ge det en chans till. Men det här är sista livlinan.

Annons

"Käka upp hatten"

Det är svårt att inte dra paralleller till Tiger Woods. Den förre världsettan drogs med liknande problem, fast ännu värre, innan han kom tillbaka och i fjol vann sin 14:e major i US Masters – hela elva år efter den 13:e majortiteln.

– Jag är en av alla som får käka upp hatten, jag trodde aldrig att han skulle komma tillbaka. Det är nästan omänskligt, han har gjort större operationer än vad jag har gjort, säger Peter Hanson om den två år äldre amerikanen.

Det har gått lång tid sedan Hanson själv var med och kunde fajtas på den allra högsta nivån. I US Masters var han 2012 snubblande nära att bli förste svenske herrgolfare att vinna en major. Hanson ledde inför slutrundan, men efter 73 slag där fick han nöja sig med en tredjeplats.

– Det var ett fantastiskt år, utan tvekan mitt bästa golfår och jag kände att jag verkligen slog in mig i den yppersta världseliten. Det var inte bara tredjeplatsen på Augusta, utan även Ryder Cup-segern på Medinah och jag vann två tävlingar på Europatouren, jag slog Rory McIlroy när han var världsetta (med ett slag i BMW Masters).

Vill slåss i täten

Som bäst var Hanson rankad 17:e i världen, men efter 2012 har det inte blivit några fler titlar. På världsrankningen får man scrolla ända till plats 981 för att hitta skåningen.

Annons

– Jag hade spelat utan problem i 14-15 år (som proffs) och var väldigt oförberedd på skadan. De två första åren var jobbigast, jag var på toppen av karriären när skadan slog undan fötterna och jag inte kunde utöva den sport jag älskar. Sedan får man lite perspektiv på det – att golfen är en viktig del i livet, men inte allt.

Annons

Att hitta tillbaka till den höga nivå Hanson hade när han var som bäst tror han inte är möjligt, men det betyder inte att ambitioner saknas för framtiden. Han får i år spela 17 tävlingar tack vare att han har medicinsk dispens på Europatouren.

– Kan jag vara med och slåss om tätplatser är det läge att fortsätta, men är jag ute och tävlar bara för att klara "cutter" är det dags att packa ihop, säger Peter Hanson.

Hans senaste topplacering kom just i Oman, när han slutade sexa där för ett år sedan.

Carl Göransson/TT

Annons

Annons

Till toppen av sidan