Annons

Annons

Annons

KD vill ha statlig dagpenning till arbetslösa

STOCKHOLM

Kristdemokraterna vill att staten tar över försörjningsstödet från kommunerna för personer som är arbetslösa. Partiet vill också införa en gräns för hur många barn som ska berättiga till försörjningsstöd.

– Det fungera inte i dag att försörjningsstödet blivit en kommunal a-kassa, säger partiledaren Ebba Busch Thor.

KD-ledaren Ebba Busch Thor (KD) vill att en statlig dagpenning ersätter försörjningsstödet för arbetslösa.

Av de cirka 400 000 personer som i dag är arbetslösa, uppbär 126 000 kommunalt försörjningsstöd. Andelen utrikesfödda har också ökat och uppgår i dag till 64 procent. Det här innebär att kostnaderna för försörjningsstödet har ökat kraftigt för vissa kommuner.

Annons

Kristdemokraterna anser att eftersom staten genom Arbetsförmedlingen ansvarar för att människor kommer i arbete, bör staten även stå för kostnaderna när det inte fungerar. KD föreslår därför att en statlig dagpenning ersätter försörjningsstödet för de personer som är arbetslösa. Dagpenningen ska vara en fast summa per dag kopplad till individen utan behovsprövning, vilket är fallet med försörjningsstödet.

Annons

Lägre marginaleffekter

Summan KD föreslår är 382 kronor per dag, vilket är något över riksnormen för försörjningsstöd. Enligt KD försvinner med det förslaget dagens marginaleffekter med försörjningsstödet. Det ges utifrån hushållets behov, och minskar om en person i hushållet får ett arbete. Med dagpenningen avräknas i stället inkomst av arbete för en dag mot en dags dagpenning.

Totalt uppgår kommunernas kostnader för försörjningsstöd till personer som är arbetslösa till 5,5 miljarder kronor. Tar staten över den kostnaden ska statsbidragen till kommunerna minskas i motsvarande grad.

Avtrappat försörjningsstöd

Den avräkningen ska dock ske fördelat på andelen invånare, inte på antalet som får försörjningsstöd, vilket innebär att kommuner med störst problem med arbetslösa i försörjningsstödet kommer att tjäna på förändringen, medan kommuner med låg andel arbetslösa och lågt antal försörjningsstödda kommer att få lägre statsbidrag.

Utöver förslaget om en statlig dagpenning vill KD även utreda en avtrappning av dagens försörjningsstöd generellt. Det handlar i praktiken om att familjer med många barn inte ska få stöd för samtliga barn.

Annons

– Det är inte rimligt att det bara plussas på oändligt beroende på hur många barn man har. Man kan jämföra med etableringsstödet, där det finns ett tydligt tak vid tre barn. Vi presenterar inte ett konkret förslag, det behöver utredas, men det är inte rimligt att en familj med två föräldrar och åtta barn kan plocka ut närmare 45 000 kronor i försörjningsstöd, säger Ebba Busch Thor.

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor och Hans Eklind, migrationspolitisk talesperson för KD.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan