Annons

Annons

Annons

Trots regn och rusk – i helgen kan våren vara här

Solen lyser med sin frånvaro och istället väntas regn och rusk i helgen. Trots det kan våren komma att göra entré.

– På söndag vet vi om våren är här, säger Linus Karlsson, meteorolog på SMHI.

OBS! Bilden är en genrebild.

Helgens prognoser tyder inte på att några vårkänslor lär infinna sig. Nästa vecka kan dessutom en del blötsnö falla. Men trots solens frånvaro så kan den meteorologiska våren vara här i helgen.

Annons

– Våren kan tidigast anlända den 15 februari och då ska dygnsmedelstemperaturen ha varit över noll grader sju dagar i rad. På söndag vet vi om våren är här, säger Linus Karlsson, meteorolog på SMHI.

Annons

Normaldatumet för vårens ankomst i Skaraborg och Småland är ungefär i mitten av mars och veckan därefter. Om dygnsmedeltemperaturen är över noll grader men under tio så kallas det för ett dygn med vårtemperatur. Om det inträffar sju dygn i rad så räknar man att våren anlände det första dygnet, uppger SMHI.

I Malmö brukar våren anlända den 22 februari, i Stockholm den 16 mars och i Östersund den 11 april. I Kiruna brukar de få vänta till den 1 maj, enligt SMHI.

– Förra året hade vi stationer i Halland som visade att våren anlände den 15 februari. Likadant var det i Jönköpings län och i Skaraborg, säger Linus Karlsson.

SMHI varnar

I södra Sverige verkar inte helgens väder bjuda på massor med vårkänslor, utan det ser istället ut att bli en del regn och temperaturer omkring fyra och sex plusgrader.

På sin hemsida har SMHI utfärdat klass 1- och 2-varningar i Skaraborg, Jönköpings län och Kronobergs län för höga och mycket höga flöden.

Enligt Linus Karlsson verkar solen fortsätta att lysa med sin frånvaro ett tag till.

– Nästa vecka kan det bli en del blötsnö i inre Götaland.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan