Annons

Annons

Annons

Annons

Flyr Syriens bomber: Det här är helvetet

Text: 

Det svartnade för ögonen när bomberna slog ner alldeles nära. Nu har aktivisten Abdulkafi Alhamdo tagit med sig sin familj och lämnat sitt hem i norra Syrien bakom sig.

– Det här är helvetet, inget annat, säger han.

Abdulkafi Alhamdo har gett sig av med sin fru, sin motorcykel och barnen Lamar och Mohammed.

Engelskaläraren och regimkritikern Abdulkafi Alhamdo har under åren av krig använt sin röst för att försöka få världen att reagera på det som händer i Syrien. Men när TT når honom på måndagseftermiddagen har han för första gången svårt att formulera sig.

Nu har bomberna börjat falla också över hans stad, Darat Izza på den rebellkontrollerade landsbygden väster om Aleppo, i norra Syrien.

Grät av chock

Den 34-årige småbarnspappan höll på att förbereda familjens flykt från staden och hade just tagit farväl av sina svärföräldrar när bombflyg plötsligt släppte sin explosiva last över ett sjukhus alldeles i närheten. När han rusade hem till sina barn, fyraåriga Lamar och ettårige Mohammed, hörde han ljudet av ännu ett plan.

Annons

Annons

– Vi slängde oss ner på marken, jag försökte hålla om mina barn men de var för långt bort från mig, berättar Abdulkafi Alhamdo, som är märkbart skakad efter attacken, i ett ljudmeddelande.

– Efter explosionen blev allt bara svart. Jag hörde skrik och såg skräcken och tårarna i mina barns ansikten. Jag vet inte vad jag ska göra nu. Jag vill berätta. Men orden har tagit slut, det här är en helt fruktansvärd situation.

Inga ombyten

Abdulkafi Alhamdo och hans fru gav barnen en snabb kram innan familjen vände sitt hem ryggen och lämnade allt bakom sig. Det är inte första gången de flyr. 2016 tvingades de lämna det belägrade östra Aleppo utan någonting.

Nu är packningen lika lätt. I ryggsäcken finns några viktiga papper och en dator – men inget ombyte till de små. Inte till de vuxna heller. De tar sig fram på motorcykel, men utan att egentligen veta vart de ska ta vägen.

– Vi gav oss av utan någon plan. Vi kunde inte stanna. Nu har vi ingenting, verkligen ingenting. Barnen är så rädda och situationen kommer bara att bli värre, säger Alhamdo.

De nästkommande dagarna ska familjen bo hemma hos en vän i en annan stad. Sedan hoppas de hitta ett annat hus. Under tisdagen kommer Alhamdo att försöka åka tillbaka till Darat Izza för att samla ihop några tillhörigheter.

– Det är farligt, men jag har inte så många alternativ. Min fru och mina barn orkar inte med bomberna längre. Vi tvingades fly från Aleppo. Och nu detta. Vi har sett död. Vi har sett förödelse. Det är överallt. Det här är helvetet, inget annat.

Annons

Annons

Flyr för livet

Med hjälp av ryskt bombflyg har regeringsstyrkorna växlat upp ansträngningarna för att ta tillbaka kontrollen över Aleppos landsbygd och delar av den intilliggande Idlibprovinsen. Flera civila skadades i måndagens attack mot Darat Izza. Två sjukhus tvingades stänga, uppger personal för nyhetsbyrån Reuters.

Sedan början av december har 900 000 syrier – precis som Alhamdo och hans familj – flytt offensiven, enligt FN.

Sofia Eriksson/TT

En volontär från civilförsvarsstyrkan Vita hjälmarna i rasmassorna efter måndagens attack mot sjukhus i Darat Izza i norra Syrien.

Annons

Annons

Till toppen av sidan