I Värnamo Nyheter den 28 januari skriver tidningens matskribent att ris till middag är alltid rätt”.
I sin artikel har hon en lovvärd ambition att ta tillvara rester, vilket gynnar både ekonomin och miljön. Hon påtalar också risken med bakterier i riset, det är också bra. Men hon missar helt aspekten på risets skadliga inverkan på miljön. Ris är en av de mest miljöskadliga grödor som odlas på jorden.
Annons
Annons
Det är ett slags sumpgräs och odlas därför på dyiga fält som tidvis sätts under vatten. Vi har sett bilder på hur vattenbufflarna går och klafsar i dyn. Vid denna odling frigörs stora mängder starka växthusgaser som metan och svavelväte. När riset sedan är skördat bränner man halmen på fälten vilket genererar rök som ger stora problem för boende i omgivningarna. Man måste ha luftrenare hemma och kan inte vistas ute utan andningsskydd. Slutligen skall riset fraktas från Asien till oss. Även om detta troligen sker med båt innebär det ett tillskott till den miljöförstöring vi vill motverka.
Fram för Jonas Alströmers potatis!
Gunnar Lindkvist
Gnosjö