Annons

Annons

Annons

Handboll

Dano har tagits ut i A-landslaget – blir historisk

I januari hade vi ett reportage med Nina Dano och hennes mamma Cecilia.

Nu har Nina tagits ut i den svenska trupp som kvalar till OS och EM.

Nina Dano har aldrig gjort någon A-landskamp. I mars väntas det bli debut.

Nina Dano, 19, är handbollsfostrad i Torslanda. Från fyra års ålder och några år framåt hade hon sin mamma Cecilia som tränare.

Cecilia kommer från Värnamo, men har bott i Göteborg i mer än 20 år nu. När vi träffade dem i Göteborg sa Nina bland annat så här när vi pratade om A-landslaget:

Annons

Annons

– Jag har strävat efter att kanske få vara med i OS 2020, men jag är ung. Jag har bra kommunikation med (Henrik) Signell, men just nu är fokus på att etablera mig i SHE och bli nyckelspelare där.

Henrik Signell, Sveriges förbundskapten, presenterade under måndagen sin trupp till kommande kval och där fanns Nina med.

Vann SM-guld 2019

Nina är högernia och tog SM-guld med Sävehof i fjol. Den här säsongen har hon gjort 45 mål och spelat fram till 31 i SHE.

I mars får hon så möjlighet att göra debut i A-landslaget – och samtidigt bli den första damspelaren född på 2000-talet att spela där.

"Det ska bli oerhört intressant att se Clara (Lerby från Lugi) och Nina i det här sammanhanget. Båda har varit nyckelspelare i U-landslagen de senaste åren och är framtidsspelare. Clara har tagit ytterligare kliv sedan hon kom till Lugi och är en vass kontringsspelare medan Nina har presterat riktigt bra i Champions League och visat att hon har ett internationellt snitt" säger Signell i ett pressmeddelande.

Samlas i Spanien

Signell samlar sin trupp i Valencia den 16 mars. Därefter blir det först OS-kval mot Spanien, Argentina och Senegal den 20-22 mars. Bara några dagar senare väntar Tjeckien i dubbelmöte i EM-kvalet.

Nina Dano är uttagen i båda trupperna.

Sabina Jacobsen, Emma Fernis och Johanna Westberg är dessutom tillbaka i blågult. Däremot är storstjärnan Isabelle Gulldén inte med på grund av skada. Jämfört med VM-truppen saknas också Jamina Roberts och Marie Wall. De är gravida.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan