Annons

Annons

Annons

Annons

Insändare
Förslag om ny folkräkning är bara rent hyckleri

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

STOCKHOLM 20200115Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor (KD) intervjuas på väg in till partiledadebatten i riksdagen.Foto: Janerik Henriksson / TT kod 10010

I Matteus 23:e kapitel varnar Jesus för hyckleri och talar om dem som ”binder ihop tunga bördor och lägger dem på människornas axlar, men själva rör de inte ett finger för att rätta till dem. Allt vad de företar sig gör de för att människorna skall lägga märke till dem.”

Jag tänker på dessa Jesus-ord om att trycka ner, hyckla och synas när jag hör Ebba Busch Thor 30/1 samtala med Expressen-journalisten Niklas Svensson om KD:s förslag att genomföra en ny folkräkning. Hon hycklar inte med att huvudargumentet är kartlägga illegala immigranter. Men när hon som en anledning anger omsorg om flyktingar som lever under svåra förhållanden gör hyckleriet mig illamående. KD:s svar på hur man löser problemen för människor som lever hopträngda i små lägenheter eller hittas boende i källarförråd är alltså att bokföra och sen utvisa dem?! Eller på vilket annat sätt menar Busch Thor att sådana problem kan få ett slut ”om vi får bättre koll på vilka som är här”?

Annons

Annons

Några dagar senare går KD-ledaren i en DN-debattartikel (6/2) ut med förslag om förändrade regelverk för arbetskraftsinvandring och asylsökande. Udden är riktad mot ”utländska arbetstagare som är beredda att arbeta i Sverige under dåliga arbetsvillkor”, och som ändå ”vill ta med sina anhöriga till Sverige”. Artikeln tar också upp ”en svensk aningslöshet” som gör budskapet att ”ett nej är ett nej” blir oklart, eftersom asylsökande genom att söka arbetstillstånd kan ”byta spår” för uppehållstillstånd.

Självklart behöver något göras åt missbruk av välfärdsystem, som enligt slutrapporten från Delegationen för korrekta utbetalningar från välfärdsystemen (2019-12-12) uppgår till cirka 18 miljarder per år. Det motsvarar 5,5 procent av de totala utbetalningarna, det vill säga samma nivå som för 15 år sedan, strax innan KD kom i regeringsställning som varade i åtta år. Det kan finnas andra goda skäl till en folkräkning. Men att KD gräver sig allt längre ner i en analys och retorik som kopieras från Sverigedemokraterna är djupt störande.

Man kan undra vart smärtgränsen går för de kristna kärnväljare som följt KD:s utveckling under de senaste åren, med allt tydligare svek mot vad som vanligtvis uppfattas som kristen etik. Det fanns en period då Alf Svensson och hans parti kunde framstå som en ansats att föra in ett nytt perspektiv i svensk politik, med en blocköverskridande dialog inspirerad av det bästa i den europeiska kristdemokratiska traditionen. Det är länge sedan nu, och inspirationen hämtas istället från andra sidan Atlanten med inspiration från Donald Trump. Busch Thors användning av uttryck som ”myndighetsvänstern”, ”statsradion” och ”en växande vänsterintellektuell elit” är närmast övertydliga exempel på detta vägval.

Annons

Annons

Kristdemokraterna har ett fint principprogram, där portalparagrafen konstaterar att ”kristdemokratin är värdeorienterad” och att ”med detta menas en politik som har människovärdet och de etiska grundvärdena i centrum”. Med Busch Thor har man fått en person som går hem på scen och i TV-rutan på ett sätt som imponerar på alla. De flesta politiska bedömare är beredda att satsa flera marker på att det nya politiska landskapet i Sverige skulle kunna leda fram till en statsministerpost.

Själv är hon uppenbart beredd att betala ett högt personligt pris för det hon tror på. Men vilket pris är de som bejakat KD:s principprogram beredda att betala för att få makt? Flera hedersmän har på grund av utvecklingen valt att avsluta sina uppdrag som KD-politiker och det finns fler som umgås med liknande tankar. Hur länge kan Alf Svensson fortsätta att stödja den nuvarande partilinjen?

Hösten 2015 hade undertecknad ett offentligt meningsutbyte med Busch Thor i tidningen Dagen, efter att jag lite skämtsamt föreslagit att KD borde byta namn eftersom politiken allt mindre liknade den klassiska kristdemokrati som Konrad Adenauer med flera formulerat. Nu är det länge sen jag slutade skämta om detta. Att ha kvar ”Krist” i KD:s partiprogram liknar allt mer en hädelse. Med nya väljargrupper, varför inte mer korrekta namnalternativ: Nydemokraterna? Nya Högerpartiet?

Eller har jag möjligen totalt missuppfattat alltihopa? Är bakgrunden till Busch Thors förespråkande för en folkräkning kanske att KD ställer sig bakom uppropet ”Håll ihop Sverige - flyktingamnesti för de ensamkommande”, och därför vill se till att de ensamkommande och andra som borde få amnesti kommer till myndigheternas kännedom? Så att de ska slippa bo i överfulla lägenheter och slippa bli rekryterade till kriminella gäng för att överhuvudtaget överleva? I så fall ber jag så mycket om ursäkt.

Pekka Mellergård

Mariannelund

Annons

Annons

Till toppen av sidan