Annons

Annons

Insändare
Antisemitism. Stöd de levande är sättet att minnas de döda

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Direktsändningen från Jerusalem, Yad Vashem, The World Holocaust Forum 2020 sändes torsdagen den 23 januari. Vi såg presidenter, statsministrar, kungligheter från Ryssland, USA och från EU-länder, däribland vår egen statsminister Stefan Löfven. Delegater från 47 länder är samlade för att minnas.

Det är 75 år sedan Auschwitz-Birkenau befriades. 6 miljoner judar, polacker och folkgrupper har utstått outsägligt lidande. Skjutits, bränts, dödats.

-Aldrig mer igen, är en samfälld utsaga.

Så kan vi säga om historien. Men vad gör vi med alla de levande, nu? Alla judar som har flytt till, flyttat till Israel. 1948 blev starten för en ny nation. En nation som på drygt 70 år byggt sitt land till en framgångsrik stat, inom utveckling, forskning, industri, läkarvetenskap. Den säkraste platsen för judar. Det är märkligt att de flesta av dessa länder, vars representanter är samlade, inte ens kan erkänna landets egen huvudstad.

Annons

Denna samling i Jerusalem innebär också möten, överläggningar: Vad gör vi i länderna runtom för att stoppa den glidande antisemitismen? Antisemitism börjar med ord, framkom det. Hur ofta hör vi inte om BDS, "nicht kaufen", florera i västländerna, alltså bojkotta, investera inte och inför sanktioner? Rapporter om knivskurna judar är något vi inte bara hör om från Israel, utan från västländerna allt som oftast. Judar i Sverige upplever accelererande negativa attityder, otrygghet och hot.

Annons

I Shalom Värnamo minns vi - men vill också stödja. Föreningen har kommit till för att verka med fridens ord. Vi ser judarnas stora betydelse för vår tro, vi har bildats för att upptäcka det land de skapar, för att bistå de som lever i Israel nu - och skapar en framtid vi faktiskt är beroende av.

Lennarth Ekerstam

Ann-Mari Wiberg

Rhode Maria Karlsson

Anders Lägersten

för Shalom Värnamo

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy