Annons

Annons

Annons

Bilsport

Spektakulär fest när DTM intar Scandinavian Raceway

Text: 

Den 12 till 14 juni får Sverige sitt första internationella bilracingevenemang sedan WTCC 2007. Med på schemat står mycket mer än bara racing i världsklass.

Serien är väl förankrad i den tyska motorindustrin men har på senare år fått en allt större, internationell plattform.

Prestigefyllda DTM är ett av världens största mästerskap för touringbilar och väntas dra stor publik till den småländska banan i Anderstorp i sommar. Deltävlingen kommer också bjuda på ett variationsrikt program med supportakter som passar alla.

- Vi är glada att, tillsammans med DTM, kunna presentera supportprogrammet för tävlingen här hos oss i Anderstorp nästa sommar. Vi är måna om att det ska hända så mycket som möjligt både på och utanför banan, och i det här paketet har vi en bra variation av klasser som täcker in både GT-bilar, historisk racing och ett högaktuellt formelbilsmästerskap. Det kommer bli en fullspäckad helg på mossen och vi ser fram emot att utveckla programmet ytterligare under de kommande månaderna, säger Carry Mårtensson, ordförande Anderstorp Racing Club.

Annons

Annons

Boka biljetter

Tourenwagen Classics - ett populärt segment

Gammalt och beprövat

Ett väldigt populärt segment är Tourenwagen Classics. Under helgen kommer bilar från DTM:s mer än 30-åriga historia att tävla i full fart.

-Det är serien för de historiskt passionerade. Där finns klassiska bilar som BMW 635 CSi och M3, Fords legendariska Sierra Cosworth RS500 och Mercedes 190E. Det som är roligt med Tourenwagen Classics är att bilarna körs i originalutförande i full tävlingsfart – det är ingen uppvisningskörning. Femfaldige DTM-mästaren Bernd Schneider, Kurt Thiim, Eric van de Poele och Volker Strycek är alla kända namn som brukar tävla i Tourenwagen Classics.

"W Series har rönt en enorm uppmärksamhet"

Breddad demografi

En av de stora nyheterna på racingsidan är W Series, en tävlingsklass bara för kvinnor. Formelbilsserien lanserades 2019 för att öppna upp sporten för en ny målgrupp.

-W Series har rönt en enorm uppmärksamhet på kort tid. Vi är glada att W Series kommer till oss i Sverige och hoppas att många blir inspirerade, säger Mattias Persson, nationell pressansvarig för tävlingen.

En av initiativtagarna till serien är David Coulthard, som många säkert känner igen från Formel 1. Under premiärsäsongen genomförde W Series totalt sex deltävlingar, samtliga inom ramarna för DTM. Brittiskan Jamie Chadwick avgick med den historiska första W Series-titeln och belönades med prissumman 500 000 dollar. Chadwick fortsätter i mästerskapet, där identiska bilar av typen Tatuus F3 T-318 används, säsongen 2020.

Annons

Annons

Till start i år kommer också finländskan Emma Kimiläinen som vann ett race under 2019. Hon har ett förflutet i svenska STCC där hon gjort bra ifrån sig. Men hon är inte den enda skandinaven på banan.

-Ayla Ågran från Norge ser till att det inte bara blir en, utan två nordbor som tävlar om prispotten.

Mer information

Nytt för i år

I år kommer den nya serien DTM Trophy att sjösättas. Här tävlar fabrikanter som Porsche, BMW, Toyota och Aston Martin med GT-bilar med 400-500 hästkrafter. DTM Trophy blir den tredje supportklassen som hänger med DTM-cirkusen till Sverige i juni.

Modern elitracing

Högt tempo

DTM, Deutsche Tourenwagen Masters, grundades 1984 i, precis som namnet antyder, Tyskland. Serien är väl förankrad i den tyska motorindustrin men har på senare år fått en allt större, internationell plattform.

-Vi kommer få ta del av modern elitracing på högsta nivå under de här dagarna när ett av världens största mästerskap för touring car-bilar kommer till oss här på Scandinavian Raceway, säger Mattias Persson.

Många förknippar mästerskapet med Mattias Ekström, svensken som tog hem DTM-titeln två gånger under 2000-talet. Totalt slutade han bland de tre främsta i sammandraget hela nio gånger under sin 18 år långa DTM-karriär.

Annons

Mer än bara racing

Förutom att höra turbomatade motorer sjunga och följa spännande bataljer på banan finns det också mängder av annat att göra under helgen.

-Publiken får möjlighet att träffa idoler och gå på pitwalks för att se vad mekanikerna arbetar med. Dessutom kommer DJs och musiker till oss i sommar för att se till att ge alla besökare en upplevelse i världsklass, säger Carry Mårtensson.

Annons

Den första DTM-tävlingen någonsin på svensk mark äger rum den 12 till 14 juni. Då, efter lång väntan, är Anderstorp och Scandinavian Raceway på riktigt tillbaka på kartan.

Boka dina biljetter

Gerhard Berger, chef över DTM-organisationen

Carry Mårtensson, ordförande Anderstorp Racing Club

Mattias Persson, nationell pressansvarig för tävlingen

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan