Annons

Annons

Annons

Gnosjö

Gnosjö kommun JO-anmäls efter Uppdrag gransknings program

Text

Gnosjö kommun kritiserades i onsdagens Uppdrag Granskning i SVT. Programmet handlade om Robin som placerats på ett LSS-boende i kommunen och där blivit inlåst och isolerad.

Nu har Gnosjö kommun och kommunens socialchef anmälts till Justitieombudsmannen, JO, rapporterar P4 Jönköping.

Gnosjö kommun och socialchefen har anmälts till JO. (Arkivbild)

26-årige Robin, som har diagnosen autism och lindrigare intellektuell funktionsnedsättning, bor på ett specialbyggt LSS-boende i skogen i Gnosjö kommun. Men hans anhöriga får bara göra föranmälda och begränsade besök, och hans bror har inte fått besöka honom på sex år. Det menar de anhöriga som berättade om förhållandena i onsdagens avsnitt av Uppdrag granskning.

Annons

Annons

Robin har även blivit inlåst, vilket tidningen skrivit om tidigare. Inlåsningen har skett trots att det strider mot lagen, enligt Uppdrag granskning.

Nu har Gnosjö kommun och socialchef Elisabeth Andersson blivit anmälda till JO, uppger P4 Jönköping. Enligt anmälaren har kommunen brutit mot svensk lag och de mänskliga rättigheterna, skriver P4.

Efter att programmet sänts svarade socialchef Elisabeth Andersson på frågor från tidningen via mejl. Hon skrev då att kommunens målsättning alltid har varit att inte behöva låsa dörren.

”Det har under en längre tid skett en positiv utveckling hos brukaren som har lett till att det behovet inte längre finns kvar. Så mitt svar är att idag låser ingen dörren hos brukaren", skrev Elisabeth Andersson, som också menar att IVO (Inspektionen för vård och omsorg) vid flera tillfällen har granskat verksamheten och ”bedömt att verksamheten har en god kvalité och att brukaren bedöms ha goda levnadsvillkor”.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan