Annons

Annons

Annons

Jönköpings län

Personal har regelbundet låst in Robin på hans rum

26-årige Robin bor på ett LSS-boende i Gnosjö kommun, men hans anhöriga får bara göra föranmälda och begränsade besök – och hans bror har inte fått besöka honom på sex år. Det menar de anhöriga i onsdagens avsnitt av Uppdrag granskning.

Robins syster menar att kommunen begränsar anhörigas besök. Brodern ska inte ha fått besöka Robin på sex år. Bilden är en genrebild.

I onsdagens avsnitt av SVT-programmet Uppdrag granskning handlar granskningen om ett LSS-boende i Gnosjö kommun. Robin, som har diagnosen autism och lindrigare intellektuell funktionsnedsättning, bor i ett specialbyggt hus i skogen, som kommunen har byggt åt honom.

Annons

Träffat Robin en gång

Nu riktar systern stark kritik mot Gnosjö kommun. Enligt Robins syster Jessica är det endast hon och pappan som får besöka Robin – och hon får högst besöka Robin en timme i veckan. Varken Robins bror eller Jessicas man ska ha fått göra besök. Brodern, som känt Robin sedan han var liten, har bara träffat Robin en gång de senaste sex åren, enligt SVT-programmet.

Annons

– Jag önskar att man tog mer hänsyn till vad Robin själv vill, säger Jessica till Uppdrag granskning.

Robin ska själva ha uttryck att han vill ha mer besök, och även hälsa på hemma hos sin syster.

– Jag önskar givetvis att han skulle få komma hit. Att vi får vara en familj. Även om han kanske bara kan vara med i korta stunder i början, säger Jessica till Uppdrag granskning.

"Brukaren behöver struktur"

Till Uppdrag granskning uppger Robins förvaltare, i ett mejl, att det inte funnits besöksförbud mot familjen, men besöksregler som gällt alla och varit för Robins bästa. Enligt den före detta verksamhetschefen för boendet skulle besöken inte begränsas, men struktureras:

“Om anhöriga hade önskat mer besök, hade det varit möjligt om killen som vi tar hand om hade mått bra av det.”

På kommunens hemsida bemöter man också kritiken som framkommer i programmet och skriver bland annat:

"Det krävs extremt noggranna förberedelser inför besök enligt brukarens önskemål och bästa. Besök ska först förankras hos verksamhetschef och planeras noggrant därefter, då brukaren behöver tydlig struktur i sin vardag. Vår bild är att vi alltid haft god dialog och kontakt med nära anhöriga. Vi ser positivt på att anhöriga besöker brukaren."

Annons

I reportaget framkommer också att personal regelbundet ska ha låst in Robin på hans rum, vilket tidningen har skrivit om tidigare, något som kommunen menar bara har skett i samråd med Robin.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan