Annons

Annons

Annons

Insändare
M och V. Det fria kulturlivet ska främjas, inte strypas

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Dan Sylvebo (M).

Trots ideologiska skillnader kan Moderaterna och Vänsterpartiet i Region Jönköpings län samarbeta när vi tycker lika i sakfrågor. Så skedde under förra veckans sammanträde i nämnden för arbetsmarknad, näringsliv och attraktivitet (ANA).

Annons

Annons

M och V lade gemensamt ett yrkande om att omdisponera medel från ett regionens egna konstprojekt till en fristående aktör. Det bärande principiella skälet för detta var att M och V anser att det fria kulturlivet, enskilda organisationer som ägnar sig åt konstnärligt skapande, ska främjas framför den redan skattefinansierade regionens egna kulturprojekt.

Att ens regionen driver egna projekt inom konst är smått obegripligt. Nu hade ANA möjlighet att åtminstone till viss del rätta till detta missförhållande och nämnden skulle ha kunnat stödja sig på den vägledande skrivning om det här som finns i den av regionfullmäktige antagna budgeten för 2020, nämligen att vid utdelning av kulturbidrag ska det fria kulturlivet prioriteras framför regionens egna projekt.

Den styrande koalitionen står bakom nämnda budget, men röstade tyvärr ner M-V-yrkandet. Koalitionen valde i det här fallet den offentliga bjässen till region framför det fria kulturlivet, trots att det aktuella projektet inom regionen mycket väl skulle kunna fortsätta och klara sig utan pengar från kulturbidragspotten.

Ärendet aktualiserar den principiellt angelägna frågan om det är rätt och riktigt att enskilda aktörer ska tvingas konkurrera om samma pengar som regionen. M och V anser inte det och inte koalitionen heller, vilket framgår av den refererade budgetskrivningen. Nu hade man chansen att påbörja resan bort från bidrag till regionens egna kulturprojekt. Dessvärre sumpade koalitionen den chansen.

Kristina Nero (V)

Ledamot ANA

Dan Sylvebo (M)

2:e vice ordförande ANA

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan