Annons

Annons

Annons

ledare borgerligCoronaviruset 2020-2022

Gustav Juntti
Gustav Juntti: Därför går vi på Smålandsderby trots coronaviruset

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende borgerlig.

I fredags konstaterades Sveriges första fall av coronaviruset på Ryhov i Jönköping. Men det bekom inte många smålänningar.

Sveriges beredskapsplanering och höga generella tillit gör pandemier enklare att hantera

Bara timmar senare gick två konserter, Daniel Norgren och 10CC, inför fulla hus. Hela helgen pågick retromässan i Folkets Park i Huskvarna med över tusen besökare samt speleventet Wettcon i Jönköpings Kulturhus med hundratalet besökare.

På lördag kväll spelades Smålandsderbyt mellan HV71 och Växjö Lakers. Förutom några spelare bar ingen i den slutsålda Kinnarps Arena munskydd. Söndagens solsken lockade ut många på promenader.

Så här har det inte riktigt sett ut i andra delar av världen med konstaterade fall av corona. I de 24 länder där smittan spritts explosionsartat och orsakat fler dödsfall än SARS-epidemin 2002 och 2003, främst i Kina, har i stället ord som handlingsförlamning, panik och kris florerat.

Annons

Annons

Epicentret Wuhan är en spökstad efter att myndigheterna satt den i karantän. Att få en vårdplats eller medicin är nästintill omöjligt. Ambulanserna är också slut så de flesta dör hemma. Ett sjukhus har expressbyggts på tio dagar. Ett till väntas stå klart om några dagar.

Pekingregimen har öppnat stängda kommunikationskanaler till Taiwan som man annars behandlar direkt fientligt. Kinesiska centralbanken sköt på måndagen till 173 miljarder dollar till ekonomin för att lugna marknaderna – och hjälpa de många statliga och privata bolag, sjukhus och forskningscenter involverade i arbetet mot viruset.

Världshälsoorganisationen (WHO) oroas dock lika mycket över Kinas grannländer. Deras starka ekonomiska beroende till Kina, med många gästarbetare och turister, gör dem ovilliga att införa reserestriktioner eller kräva hjälp av Peking.

Kalkylen är att det dels sätter ljuset på de undermåliga sjukvårdssystemen, dels riskerar det att förarga Kina – som varit aggressivt i sin diplomatiska kommunikation kring viruset. I exempelvis Myanmar ropas i stället medicinska råd från buddhistiska munkar ut: Sju malda pepparkorn på tungan skyddar mot viruset.

Annons

Så här ser det inte ut i Europa eller Sverige. Den gångna helgen i den svenska coronahuvudstaden förlöpte utan panik. Mycken rapportering från fria medier hjälpte säkert många att förstå hur de ska agera, till skillnad från den begränsade och politiserade information som exempelvis kinesiska medier förmedlar.

Annons

Men ett starkt skäl till lugnet ligger i befolkningens generellt höga tillit till myndigheter, stat, media och varandra. Vi litar helt enkelt på att någon tar hand om sådana här problem på ett ansvarsfullt sätt.

Sjukvården ska ha det största berömmet. Enligt Malin Bengnér, smittskyddsläkare vid Region Jönköpings län fungerade rutinerna i varje del av vårdkedjan – från ambulans till isoleringsvård – ”utmärkt” (JP, 3/2).

Även vårdcentralerna visar enligt Bengnér en god beredskap. Det finns ingen brist på exempel över svensk sjukvårds tillkortakommanden. Men i helgen förmedlade vården kontroll, effektivitet och trovärdighet.

Även solen har dock fläckar. Det framstår som orimligt att patientsekretessen i ett sådant här fall väger så tungt att exempelvis högskolan i Jönköping inte får eller delger information om den smittade kvinnan är inskriven som student.

De högre lärosätena har heller ingen närvarokontroll för sina program- eller utbytesstudenter, vare sig de är svenska eller internationella. Om en person som bär på smittan men ännu inte insjuknat vore en högskolestudent som går till en föreläsning hade regionen haft väldigt stora problem med kartläggning och smittospårning, och högskolans krisberedskap hade satts ordentligt på prov.

Det är för sådana situationer, inte de enkla fallen, som systemen ska stå pall. Men någon eskalering ligger inte i tangentens riktning. Hög tillit leder oftast inte till urspårade situationer. Inte ens på helgen.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan