Annons

Annons

Annons

Annons

Värnamo

Insändare
SD. När tar Socialdemokraterna ansvar för regeringens skadliga landsbygdspolitik?

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

På entreprenörssajten fPlus citerades nyligen ett antal kommunalråd i norra Sverige. Representanter för Socialdemokraterna, Centern och Vänsterpartiet uttryckte oro för att hälften eller mer av skogarna i deras kommuner nu är undantagna från skogsbruk genom olika myndigheters åtgärder. Vilka är ansvariga? Den regering de alla står bakom.

På Skogens dag den 22 januari framhöll landsbygdsminister Jennie Nilsson (S) skogens roll i utvecklingen mot en hållbar ekonomi. Nilsson betonade att grunden för Sveriges skogspolitik ska vara en växande skogsnäring. Gott så, men utvecklingen i verkligheten är den motsatta. Regeringen jagar procentenheter skyddad mark istället för att fokusera på effektivt skydd av verkligt hotade arter och miljöer. Myndigheterna letar efter metoder för att slippa ersätta skogsägare för förlorade avverkningsintäkter och inför nya avgifter på virkestravar.

Annons

Annons

På grund av myndigheternas metoder tvingas skogsägare in i långa domstolsprocesser för att få avverka i sin egen skog. När de till sedan vinner, överklagas detta ofta av myndigheterna. Jokkmokks kommunalråd Robert Bernhardsson (S), klagade i NSD i september över att staten inte bryr sig om kommunens utveckling och att länsstyrelsen verkar betrakta Jokkmokk som ett Amazonas. Bernhardsson borde istället vända sig till sin ansvariga partikollega, tillika landsbygdsminister, Jennie Nilsson.

Inte bara skogsbruket har problem med bromsande myndigheter. Representanter för olika grupper av näringsidkare har till riksdagen påtalat att det blivit svårare att få tillstånd till annan verksamhet på landsbygden. Exempelvis utökning av djurbestånd, fiskodling, torvtäkt eller fortsatt brytning i befintliga gruvor. De företagare som landsbygden så väl behöver, ger upp efter en ojämn kamp mot myndigheter som presenterar hinder efter hinder men aldrig stöttar.

En klar majoritet av riksdagens partier förefaller vilja se bättre villkor för landsbygdens näringar. Problemet är att Socialdemokraterna och landsbygdsministern tittar åt ett annat håll medan miljöministern och Miljöpartiet tillåts driva en landsbygdsfientlig politik. En metod som de frekvent använder på alla områden där de inte är överens.

Annons

En regering måste verka sammanhållet. Det är dags för Socialdemokraterna och landsbygdsministern att ta sitt ansvar som regeringsbärande parti för landsbygdens utveckling.

Mats Nordberg (SD)

Skogspolitisk talesperson

Annons

Annons

Till toppen av sidan