Annons

Annons

Annons

Gislaved Centrum

Systrarna som gör sin grej på Youtube

De har följare från andra sidan jorden och har fått agera konferencierer och leda sin egen talkshow. Youtube har öppnat många dörrar för Anisa och Yusra Warsame från Gislaved. Men systrarnas drömmar slutar inte där.

Systrarna Yusra och Anisa Warsame driver tillsammans youtubekanalen Warsamenator där de pratar om alltifrån mat och mode till musik och smink.

På youtubekanalen får man följa systrarna i vardagen, på resor och på olika event.

Annons

Annons

Anisa och Yusra försöker lägga så mycket tid de kan på sina sociala medier.

Allt började med att Yusra Warsame bestämde sig – hon skulle göra en video och lägga ut den på Youtube. Men hon var nervös. Vad skulle folk säga, skulle hon bli retad i skolan? För att känna sig lite tryggare bad hon storasyster Anisa om hjälp. Hon hjälpte Yusra med smink och det slutade med att de gjorde videon tillsammans. Videon fick bra respons bland vänner och bekanta och nu, runt fyra år senare, har deras youtubekanal Warsamenator blivit en del av livet. Genom Kulturplatån har de fått hjälp att komma vidare.

– De gjorde att vår idé kom till verklighet, säger Anisa Warsame.

Med hjälp av Kulturplatån startade de podden Sisters podcast och fick filma ett debattprogram för ungdomar i en studio. Vid Gisledagarna förra året var systrarna konferencierer under Kulturplatåns kväll på stora scenen och de har även varit programledare och konferencierer vid andra arrangemang i Glashuset. Men Youtube är fortfarande deras huvudfokus. Yusra går sista året i gymnasiet och Anisa, som tog studenten förra året, vikarierar på förskolor. Men så mycket tid de kan lägger de på Warsamenator. De har till och med skaffat en gemensam kalender där de båda skriver in när de har tid att spela in. I kanalen får man följa med dem på resor och höra dem prata om alltifrån skolan och K-pop till ramadan, mat och mode.

Annons

– Man får hänga med i vår vardag, se vad vi gör och hur vi utvecklas. Vi vill att folk ska kunna relatera till oss, säger Yusra.

Följare från många länder

De som tittar på kanalen är mellan tio och 30 år och följarna kommer från hela Sverige, men också från länder som Indonesien, Kenya och Somalia. I kanalen pratar Anisa och Yusra både svenska, engelska och somaliska.

Annons

– Jag var på ett kafé i Somalia, då kom det fram två tjejer som följde oss som var från Umeå! berättar Anisa.

De får mycket positiv respons på sina videor, särskilt när tittarna får lära känna dem bättre.

– Jag gjorde en video om vad jag lärt mig under mina 19 år. Det var många som hörde av sig och tyckte att det var bra. Ju mer personlig man är desto mer gillar folk det, säger Anisa.

Men de möts samtidigt också av en del näthat.

– När man fick det första hatet blev man lite osäker på om man ville fortsätta, säger Yusra.

– Vi kan få det på vissa videos, en del är kanske lite triggande. Men vi får jättemycket kärlek, säger Anisa.

Kompletterar varandra

De tycker att de kompletterar varandra bra i samarbetet.

– Yusra är jättebra på att redigera, säger Anisa.

– Och Anisa är bra på att komma med idéer, fyller Yusra i.

– Jag drömmer för stort ibland. Yusra är mer realistisk, hon tar fram andra perspektiv, säger Anisa.

De ser också att de har utvecklats en hel del under åren.

– Vi har blivit mycket bättre på att redigera och lägga till musik, säger Anisa.

– Det är alltid en tävling mot sig själv, att utvecklas och bli bättre för att växa. Nu har vi lärt oss så mycket. Träning ger färdighet, nu är vi experter, haha, säger Yusra.

Annons

"Det är magiskt"

Framöver ska de bland annat göra klart en serie om sommarjobb där de har gjort praktik på olika arbetsplatser i kommunen och filmat det. Det bästa med allt de gör tycker de är den kreativa delen.

– Jag har alltid haft galna idéer. Att se att de kan bli verklighet, det är magiskt, säger Anisa.

Men listan på drömmar och planer tar inte slut.

– Det här har startat drömmar för oss. Nu vill jag jobba med kultur, bli programledare. Drömmen är att samarbeta med Svt. Att ha en egen serie eller talkshow. Man hör inte ungdomars röster, man borde framhäva det mer, säger Anisa.

Med kanalen hoppas de också att kunna inspirera fler att förverkliga sina drömmar.

– Vi vill visa människor att de också kan göra det här. Att de inte behöver vara rädda för det. Det finns många som kan vara duktiga men som inte vågar. Även om man inte bor i Stockholm utan i Gislaved så kan man fortfarande uppfylla sina drömmar, säger Yusra.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan