Annons

Annons

Annons

Lokaltidningar samlas under nytt namn: Jönköpings-Postens Länstidning

Pappersupplagorna av Jönköpings-Posten, Värnamo Nyheter och SMT-gruppens fyra tidningar blir till en länstidning i mars. Vad den ska heta har stötts och blötts men nu är det klart.

I pappersformat ska sex tidningstitlar samlas under namnet Jönköpings-Postens Länstidning.

"Valet har stått mellan att hitta på något helt nytt namn som knyter samman de befintliga varumärkena eller att använda ett väl etablerat namn", säger Hall Medias vd Mats Tidstrand.

När sex anrika tidningstitlar ska samsas i en och samma papperstidning uppstår en mängd frågor att lösa. En av de svåraste har varit vad tidningen ska heta.

Men nu är det klart. Hall Medias ägare har beslutat att den ska få sin titel från koncernens största tidning och heta Jönköpings-Postens Länstidning.

Varför har man valt namnet Jönköpings-Postens Länstidning?

– Varumärkesstrategi är knepigt, inte minst när man gör en förändring på en produkt som funnit väldigt länge, svarar Hall Medias vd Mats Tidstrand.

Annons

Jönköpings-Posten är länets äldsta tidning och har funnits sedan 1865.

– Valet har stått mellan att hitta på något helt nytt namn som knyter samman de befintliga varumärkena eller att använda ett väl etablerat namn. Att lansera och arbeta in ett nytt namn kräver en del tid och mycket arbete, vilket gjort att vi landat i att använda en liten justering på ett befintligt och väl inarbetat varumärke: Jönköpings-Postens Länstidning. Eftersom det är Jönköpings län som är utgivningsområdet, och det som sammanför alla våra läsare, så valde vi detta.

Annons

Betyder det att den mest kommer att innehålla nyheter från Jönköping?

– Precis som nya namnet säger så är detta en länstidning vilket också ska spegla vårt innehåll. Alla kommer att få det man är van att få, plus mycket mer. Mer är inte bara nyheter från övriga länet utan också fördjupningar inom att antal nya satsningar som förenar och engagerar, säger Mats Tidstrand.

Vad säger du till dem som känner sig lojala med namnet på sin gamla lokaltidning?

– Prenumeranter utanför JP:s spridningsområde kan förstås uppleva att Jönköpingstidningen ”käkar upp” den lokala tidningen. Till dem vill jag tydligt säga att alla tidigare varumärken finns kvar under det nya paraplyet som länstidning och i alla digitala produkter. Och viktigast av allt är att lokala journalister kommer, som tidigare, att bevaka och rapportera från alla geografier precis som vi alltid gjort.

Länets alla lokaltidningar – Värnamo Nyheter, Smålands-tidningen, Smålands Dagblad, Vetlanda-Posten, Tranås Tidning och Jönköpings-Posten – kommer alltså att finnas med i länstidningen. Dels i huvudet på förstasidan, dels för att inleda varje sektion med lokala sidor i länstidningen.

De digitala utgåvorna av den nuvarande tidningen kommer inte att försvinna. Lokaltidningen ska finnas kvar som webbtidning, mobil-app och den nya d-tidningen som lanseras inom kort. Där ska fokus fortsatt vara nyheter från hembygden, kompletterade av viktiga nyheter från omvärlden i länet och landet.

När kommer den nya länstidningen?

– Planen är att Jönköpings-Postens Länstidning ska lanseras onsdagen den 4 mars, säger Mats Tidstrand.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan