Sandberg (KD) och Parman (S) föreslog att de som tränar på fritiden ska få mer semester. Nu kan förslaget komma att testas bland en grupp frivilliga, men kommunalrådet är tveksam till om det skulle få någon effekt:
– Jag är mycket tveksam till det här, säger Kristine Hästmark (M).

Snart kan förslaget, om mer semester för dem som tränar, testas i Gnosjö.

Kommunstyrelsens ordförande, Kristine Hästmark (M), är tveksam till om satsningen skulle få önskad effekt. "Jag ser hellre att man skulle kunna lösa det på arbetstiden."
Annons
Annons
I våras gjorde Maria Sandberg (KD) och Kari Parman (S) gemensam sak och föreslog i en motion att kommunen ska göra en satsning, som innebär att personer som arbetar inom socialförvaltningen ska få mer ledighet om de tränar. Det skulle innebära att medarbetarna får tillbaka en viss procent, av tiden de lägger på pulshöjande aktivitet, i semester. Tanken är att detta skulle medföra färre sjukskrivningar och man hänvisar till en satsning i Västerås där sjukskrivningarna minskade med 30 procent.
Besparing på 690 000 kronor
Nu har socialförvaltningen och HR-enheten uttalat sig om motionen. I förvaltningens beräkningar framgår att utbetald sjuklön under 2018 uppgick till 2,3 miljoner kronor och att friskvårdsbidraget kostade kommunen 50 000 kronor samma år. Enligt grova beräkningar skulle fem extra semesterdagar för socialförvaltningens medarbetare kosta 2,55 miljoner kronor. Besparingen, om sjukskrivningarna skulle minska med 30 procent, skulle bli 690 000 kronor.
"Är mycket tveksam"
Inför kommunstyrelsens sammanträde föreslog socialutskottet att kommunstyrelsen ska undersöka om det finns en grupp frivilliga som på besök avstår från friskvårdsbidraget för att prova förslaget enligt motionen.
– Vi beslutade att förvaltningen ska utreda om de eventuellt ska ha en testgrupp, hur långt det ska sträcka sig och vad det ska kosta, säger Kristine Hästmark (M), efter kommunstyrelsens sammanträde.
Annons
Annons
Vad tycker du om förslaget i motionen?
– Var och en har ansvar för sin egen hälsa. Jag är mycket tveksam till det här. Jag ser hellre att man skulle kunna lösa det på arbetstiden, för alla. Har man en satsning för fritiden så är det oftast de som redan är igång på fritiden som använder det, menar hon.