Annons

Annons

Annons

Värnamo

"Livet utanför 50-skyltarna" – fotografernas bilder av landsbygden

Kombinationen landsbygd och bildjournalistik blev Smålits fotoutställning "Livet utanför 50-skyltarna". Christer Gallneby är en av Hall Medias fem fotografer som fångat landsbygden på bild:

– Väldigt roligt att utställningen nu visas på Gummifabriken i Värnamo.

Christer Gallnebys stillsamma bild av en ensam, betande ko.

Fotografer på vernissage: Christer Gallneby Robert Eriksson, Pär Grännö, Elin Elderud och Janne Wrangberth flankerar Patricia Svensson.

Glada barn från Rydaholm på utflykt från skolan.

Efter branden på Fly mose spirar grönskan igen.

Annons

Annons

På fredagen öppnades Smålits fotoutställning "Livet utanför 50-skyltarna" i Värnamo av Hall Medias livechef Patricia Svensson:

– Utställningen skapades för Smålit förra året då temat var journalistik på landsbygden. Men eftersom bilder kan bestå längre än text så förtjänas de att visas även i år. Här får vi se små och stora ögonblick som påminner om hur viktig lokaljournalistiken är, säger Patricia Svensson.

Fem fotografer har bidragit med bilder: Elin Elderud, Robert Eriksson, Pär Grännö, Janne Wrangberth och Christer Gallneby. Sistnämnde har fotograferat vartenda skrymsle inom Värnamo Nyheters område.

– Väldigt roligt att få vara delaktig och särskilt när utställningen visas på Gummifabriken i Värnamo, säger Christer Gallneby.

Han pekar på en av kossorna som smugits med i utställningen, trots underrubriken "En fotoutställning bortom kosläpp och röda stugor".

– Den här grafiska bilden som är tagen utanför Rydaholm får symbolisera att många av oss nog trivs bäst i öppna landskap.

Husdjuren har en stor roll i fler bilder, fastän de inte syns. Fotografen Pär Grännö berättar om en bild som han har flera starka minnen av.

– Det är min bild av ett bondepar som håller om varandra efter att ladugården med 70 djur brunnit ner, säger Pär Grännö.

Annons

–När jag ser den bilden tänker jag ofta på min morfar, den strävsamme bonden Bror Magnusson från Åslarp utanför Bredaryd, som ofta pratade om oron för brand i ladugården, där djuren stod uppbundna. Så funkar det ofta när jag tittar på bilder: Det flimrar förbi en film som associerar till händelser ur ens liv och på så vis knyter samman olika berättelser.

Makarna Karlsson i sorg efter att 70-talet djur brunnit inne på gården Lönneberg utanför Jönköping.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan