Annons

Annons

Annons

ledare borgerlig

Gustav Juntti
Gustav Juntti: Det stora och svåra kan förstås i det lilla

Text

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende borgerlig.

Ledarsidan är ingens ombud. Men vi står alltid bredvid den lilla människan.

Distributionen av tidningar i Småland fortsätter efter 155 år.

”Ny Weckotidning från Herman Halls tryckeri”. Det var tisdagen den 17 januari 1865 som provnumret av Jönköpings-Posten gavs ut. Redaktionen skrev på första sidan att man ”hoppas kunna tillfredsställa allmänhetens billiga anspråk”. Hall vände sig till arbetande med lite tid över för läsning.

155 år senare är vi Hall Media, som vänder sig till fler. Dessa rader når i dag 20 kommuner via 10 stycken titlar. Varje dag läser över 70 000 prenumeranter någon av våra tidningar. Det är tack vare er vi kan skriva, så självklart är det också för er vi skriver. Det har vi alltid gjort.

Annons

Under olika perioder av 1800-talet fanns det andra tidningar i området. Men varken Jönköpings Allehanda, Jönköpings Tidning eller Jönköpingsbladet klarade konkurrensen. Utöver JP grundade Hall exempelvis år 1874 Säfsjö Tidning och Nässjö Allehanda, två kommuner där vi i dag utkommer med Smålands Dagblad och Vetlanda-Posten.

Annons

Så public service i all ära, men det är bara vi som kan säga att vi levererat så pass högkvalitativ nyhets- och åsiktsjournalistik till hela Småland att folk betalat för det ända sedan Viktor Rydberg gav ut ”Singoalla”. Om inte vi granskar, berättar och kritiserar, vem ska då göra det?

Det är därför jag är här. För att visa hur det stora och svåra ofta går att förstå genom att gå närmre det lilla. Den stora världen och den lilla världen – en dikotomi som regissören Ingmar Bergman arbetade utifrån – kommer bli ledarsidans ledstjärnor.

Utifrån en oberoende borgerlig och liberal position bevakar, analyserar och kritiserar vi fullmäktigen, kommunalråd och privata makthavare. Oberoendet separerar oss från partier, församlingar och även tidningens nyhetsförmedling. Att tycka är inte att veta, men den som vet något kan tycka något!

Ledarsidan kommer inte vara ställföreträdande lidande för vare sig överheten eller samtidens vinnare. Det är nere på marken, i ögonhöjd med läsare, som vi hör hemma. Vi är ingens ombud men står alltid bredvid den lilla människan i den lilla världen.

Vad betyder liberal i vår upp- och nervända värld? Det kommer ledarsidan att reda och rota i. Men liberalism utgår från människans förutsättningar och förmågor. Det betyder att vi stakar ut en egen väg utifrån de grundvärden som präglat utgivningen i 155 år: demokrati, humanism, tryck- och yttrandefrihet, alla människors lika värde samt personlig och ekonomisk frihet. Och varför är jag liberal?

Annons

Det var nog omgivningens fel. I Luleå, där jag föddes och delvis växte upp, har Socialdemokraterna mellan 1973 och 2018 alltid varit största parti och antingen haft egen majoritet eller styrt kommunen.

Annons

Jag bodde i Damaskus när Bashar al-Assads första tid som president, en period som kallas den syriska våren, gav landet dess första hamburgerkedja och rulltrappa. Före det fick vi åka till libanesiska gränsstaden Chtaura eller vidare till Beirut för att dricka Coca Cola, äta på McDonald’s eller gå i gallerior.

Syrien var en prövning. Tidigt om morgnarna väckte böneutropen mig. Min mamma fick utstå förnedrande kvinnohat. Stora delar av landet dignade under diktatorns krav. Våren övergick så småningom i en lång vinter där landet ännu befinner sig.

Jag har sett många stängda, hårt religiösa och förtryckande samhällen. De har fått mig att se öppenhet och tolerans som essentiella för att individen ska överleva. Men vad betyder öppenhet när teknologi och ekonomi river gränser och låter folk obehindrat söka sig till bättre alternativ?

Det krävs mod och självförståelse för att våga svara på sådana frågor. Ledarsidan tänker vara modig och tror att ni läsare vågar följa med. Den som läser oss ska känna sig bättre rustad att svara på sådana frågor framöver.

När samhället utvecklas och växer genom 1800-talets reformer för näringsliv och utbildning växer också efterfrågan på tidningar som kan berätta om den lilla och den stora världen, så att folk kan agera därefter.

Men när världen både expanderar och krymper drabbas folk av händelser de finner bortom sin kontroll. Exempelvis påverkade Krimkriget varulagren av råg och säd, och 1855 bröt brödupproret i Jönköping ut. Kanske var det därför tidningen var uttalat protektionistisk i den stora tullstriden under 1880-talet?

Annons

I dag använder världens supermakter Kina och USA handel och tullar som vapen. Europas ekonomier tvingas förnya sig, och kontinenten behöver vända sig mot nya handelspartners. Men människan har alltid uppfunnit mer produktiva sätt att handla, odla och bygga för att skapa mer värde med färre resurser.

Annons

Därför lyckades vi tiofaldiga global BNP per person från 1820 samtidigt som befolkningen växte från en till sju miljarder. Öppenhet och utbyte gör oss rikare, säkrare och mer välmående.

När södra stambanan i mitten av 1800-talet beslutas passera Jönköping blev torpens och backstugornas lilla värld större, och den stora världen kom Småland närmre. I dag svävar Sverige på målet: Ska vi bygga banor för höghastighetståg för hundratals miljarder kronor?

Om det tydligt gagnar samhället vore svaret ja, men underlagen pekar snarast på kortsiktiga politiska vinster. Ledarsidan kommer väga bygdens intressen mot landets i diskussionen om nya tåg.

När JP i januari 2015 firade 150 år gick två texter på ledarsidan. Den ena om hur ökad konkurrens på restaurangmarknaden gynnar kunderna. Den andra om segregation och socioekonomiska klyftor. I dag är marknaders funktionssätt och ekonomisk elitism samt den isärslitande segregationen högst upp på politikens och allmänhetens agenda. När vare sig marknadsekonomi eller integration fungerar för den lilla människan måste nya tankar till.

Jorden blir varmare. Klimatförändringarna är drastiska. Storbritanniens meteorologiska institut, USA:s rymdmyndighet NASA och det amerikanska vetenskapliga organet NOAA har med ny data visat hur de tio år upp till 2019 var planetens varmaste någonsin – och att förra året var historiens näst varmaste. Temperaturökningarna är uttryckligen kopplade till mänskligt drivna förändringar av klimatet.

Annons

Den lilla människans plats i världen måste tryggas med smarta investeringar i klimatomställande åtgärder som fossilfri elproduktion och koldioxidfria industrier. Här vill ledarsidan visa hur teknik, politik och ekonomi tillsammans kan hjälpa eller stjälpa omställningen.

Hall Media ger ut dagstidningar. När ni läser dagens rader försöker vi redan teckna ned morgondagen. Mer rörligt kan det inte bli. Att skriva om det lilla och det stora är svårt och vackert. Det är därför jag är här.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan