Annons

Annons

Annons

Miljöskandalen i Hovslätt

Åtal väckt för grovt miljöbrott: ”Gärningen av särskilt farlig art”

Text

Under torsdagen berättade polis och åklagare om den omfattande utredning av det grova miljöbrottet vid ett företag i Hovslätt som började nystas upp hösten 2016. Nu åtalas en 76-årig man.

Mängderna av giftiga ämnen som hittades i industrilokalen kunde ha dödat 14 miljoner människor, enligt åklagare Stefan Edwardson.

Josefin Månsson, miljöbrottsutredare på Polisregion Öst och Stefan Edwardson, chefsåklagare på Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål höll i presskonferensen på polishuset i Jönköping.

Den 76-årige mannen som åtalas ägde en förkromningsindustri på Hovslätt som gick i konkurs 2016. Mannen har enligt åtalet ansvarat för industrin och där förvarat kemikalier på ett bristfälligt, miljöfarligt och okontrollerat sätt.

Annons

Annons

Utredningen, som omfattar en förundersökning på över 2000 sidor, har pågått i över tre år. Vid upptäckten hösten 2016 konstaterades läckande syra och farliga kemikalier som förvarats helt öppet.

– Mycket stora mängder farligt avfall hittades i lokalens källare, omklädningsrum, kemikalieförråd, ett dolt rum och i en container utomhus. Bland annat påträffades cyanidhaltiga ämnen i större mängder som förvarats på ett okontrollerat och bristfälligt sätt, säger chefsåklagare och förundersökningsledare Stefan Edwardson i ett pressmeddelande från Åklagarmyndigheten.

– De cyanidhaltiga ämnena har förvarats så att de kunnat bilda cyanväte i en dödlig omfattning. Vi ser allvarligt på spridningsrisken, säger Stefan Edwardson.

Brottet har bedömts som grovt eftersom det har funnits risker för få omfattande och bestående skador för både människor och i närmiljön.

– Det här är det största miljöärendet som vår grupp i region Öst har hanterat. När vi var på platsen för provtagning hade vi heltäckande utrustning på oss och andades med syrgas för att kunna vistas i lokalerna, säger Josefin Månsson, miljöbrottsutredare, miljöbrottsgruppen Polisen region Öst i pressmeddelandet.

Annons

Hösten 2016 upptäcktes de giftiga ämnena hos företaget i närheten av Tabergsån.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan