Annons

Annons

Annons

Annons

Jönköpings län

”Vi visar att vi tror på det här och om vi har rätt eller fel det vet vi inte”

Text: 

Finnvedens Trafikskola går in i det nya decenniet med en elbil.

– Vi måste vara med i miljötänket och ligga i framkant, säger Kennet Gustafsson, trafiklärare.

En nöjd trafiklärare Kennet Gustafsson i färd med att möta nästa elev som får premiäråka elbilen.

När Finnvedens trafikskola åter är ute på vägarna igen kommer det vara med en elbil.

Trafiklärare Kennet Gustafsson har precis hämtat ut automatväxlade elbilen från Hyundai av modellen Kona, och han förtydligar att det är 100 procent el och ingen hybrid. Första lektionen skedde redan under tisdag eftermiddag.

– Ja det är klart. Vi har köpt den för att den ska rulla. Vi tror jättemycket på detta. Vi måste vara med i miljötänket och ligga i framkant. Vi har Greta- generationen som kommer och vill ta körkort och som är väldigt medvetna om miljöaspekterna, säger Kennet och syftar på 17 - åriga klimataktivisten Greta Thunberg.

Annons

Annons

Vill inte vara konservativ

Att välja och satsa på detta ligger helt i linje med hur dagens ungdomar ser på klimatsituationen, fortsätter Gustafsson.

– Dagens elever är miljömedvetna. Annars kan det ju vara så att vi inom trafikskolebranschen är rätt konservativa, men det vill vi inte vara. Vi visar att vi tror på det här och om vi har rätt eller fel det vet vi inte, men hör av er om ett halvår, säger Kennet.

Elbilen från Hyundai av modellen Kona går på 100 procent el och räckvidden för just denna modell är nästan 30 mil.

Flera alternativ

Laddstolpen står redo och klar vid trafikskolan och vid fulladdning blir räckvidden 44 mil.

Tanken på att satsa på en elbil har funnits där under drygt ett års tid. Det var när trafikskolan skulle byta bort en automatbil förra hösten, som de på riktigt började se över utbudet på elbilsmarknaden.

Att välja en bil där det både finns elbil, laddhybrid och hybrid som alternativ tog dock sin tid.

Valet föll dock på en Hyundaimodellen som drivs på 100 procent el.

”Dagens elever är miljömedvetna”, menar Kennet Gustafsson.

– Vi kollade på flera alternativ, men det var när vi provkörde som vi alla, jag och mina övriga trafiklärare kände att elbilen var bäst. Den var väldigt skön och hög säkerhet både för lärare och elever. Något som vi tittar mycket på, säger Kennet.

Annons

Det här innebär även att ni är först ut i kommunen med detta?

Annons

– Ja det är kul. Det är ett väldigt bra stadsfordon. Vi kör vårat race och om andra ser att det funkar för dem så funkar det för oss. Vi visar att vi tror på det här. Varför ska du vara på sista vagnen om du kan vara på den första, säger Kennet

Elbilen från Hyundai är automatväxlad där knappar ersatt växelspak.

Den här investeringen kostar ju en del?

– Bilarna kostar i dag. Det måste få kosta. Hur möter vi framtidens klimatfråga och nu är vi här. Det är en miljögeneration vi befinner oss i. Varför ska du vara på sista vagnen om du kan vara på första. Vi visar att vi tror på det här, avslutar Kennet Gustafsson.

Annons

Annons

Till toppen av sidan