Dagligen skriver polisen ut ordningsböter för något trafikbrott. Förvånande nog så möts de ytterst sällan möts av några protester.
– Påfallande ofta tackar man oss – ”tack, jag behövde detta”, berättar Peter Fransson, chef för polisens trafikgrupp i Jönköping.

Emanuel Strand är trafikansvarig vid polisen i Värnamo. Han uppmanar patrullerna till att ha minst en trafikkontroll om dagen.
Först kommer frågor kring trafiken, därefter kommer ingenting och sedan kommer allt det andra.
– Det går inte en dag på året utan att vi får in tips eller önskemål som rör trafik, säger Håkan Boberg, chef för lokalpolisområde Värnamo.
Så fort polisen gör ett inlägg på Facebook om olika trafikinsatser trillar kommentarerna in. Applåder i de allra flesta fall, men även medborgare som undrar om polisen verkligen inte har något vettigare för sig. En majoritet verkar ranka trafikfrågorna högt. Exempelvis, i sju av länets tretton kommuner är trafiken en punkt i polisens medborgarlöfte till kommuninvånarna.
Annons
Annons
Mer mot trafik
Samtidigt visar statistik att trafikbrotten ökar totalt sett. Enligt Peter Fransson, chef för polisens trafikgrupp i Jönköping, kan man inte tolka siffrorna som att trafikbrotten ökar, utan som en effekt av att polisen jobbar bättre med trafikfrågorna och att man har blivit bättre och bättre de tre senaste åren.
– Det ger ju lite roliga effekter när vi jobbar mer med trafiken. Vi jobbar mycket mer mot trafik, särskilt inom polisområde Jönköping.
– Vi försöker ha kontroller dagligen, minst en ”20-minutare” på morgonen, säger Emanuel Strand, trafikansvarig vid polisen i Värnamo.
I statistiken har arbetet blivit tydligt. Ett exempel är rattfyllerister, såväl de som kör under påverkan av alkohol som andra droger. Under åren 2017-2019 har antalet som åkt fast ökat för varje år. Enligt Peter Fransson är det en tydlig effekt av fler fordonskontroller och fler blås. Trenden att drograttfylleristerna är fler än rattfyllerister påverkade av alkohol fortsätter också.
– Det är en trend vi sett de senaste tio åren, konstaterar Peter Fransson.
Tackar för böterna
Antalet fall av olovlig körning, det vill säga personer som kör någon form av fordon utan att ha körkort, ligger också på en högre nivå. I många fall handlar det om personer som inte har korrekt information kring byte av körkort från ett annat land, men det finns även de notoriska lagbrytarna.
– Det finns ju de som åkt dit 40, 50, 60 gånger för olovlig körning, men det skiter de i, säger Peter Fransson.
Annons
– De finns överallt, konstaterar Emanuel Strand.

Under trafikveckan med fokus på nykterhet utförde polisen i länet 5 918 utandningsprover, vilket resulterade i elva drograttfyllor och tre vanliga rattfyllor.
Annons
Protesterar många när de får böter?
– Nej, faktiskt inte. De som ifrågasätter är ofta de som redan har en del fortkörningar på sig, säger Emanuel Strand.
En del blir snarare lättade när de får klart för sig att det ”bara” blir böter och ingenting mer, andra konstaterar att utslaget på alla år och alla tidigare fortkörningar så blir det i slutändan inte så dyrt.
– Påfallande ofta tackar man oss – ”tack, jag behövde detta”, berättar Peter Fransson.
Hans förhoppning är att böter, åtminstone i något fall, ger önskad preventiv effekt.
– Vi kan aldrig bevisa att vi räddade livet på någon länsbo genom att stoppa någon, men vi kan ju hoppas.
Inbäddat innehåll