KD har rätt i att vårdbyråkratin inte har hunnit med kunskapsutvecklingen om drogmissbruk. Då kan det vara rätt att även utreda avkriminalisering av cannabis, trots att argumenten mot är starka.

KD har fått mycket uppmärksamhet efter att man öppnat för att utreda avkriminalisering av cannabisbruk. Det är dock bara en detalj i en motion som innehåller flera viktiga tag för en bättre missbruksvård.
I Kristdemokraternas motion för utgiftsområdet Hälsovård, sjukvård och social omsorg finns en mening som lyder "Vi är även emot avkriminalisering av bruk av cannabis, men det är värt att se över frågan". Bisatsen gav stora rubriker under mellandagarna. Svenska Dagbladet var först ut med rubriken "KD:s vändning: vill se över avkriminalisering". Flera medier följde efter, och justitieminister Morgan Johansson (S) svarade med att twittra att avkriminalisering vore en "enorm gåva" till kriminella gäng.
Annons
Annons
Att nyhetsrapporteringen tog den vändningen är inte oväntat med tanke på klimatet i svensk narkotikadebatt. Det är dock synd om diskussionen ska reduceras till käbbel om en bisats.
Den som läser motionen kan omöjligt få bilden av att KD plötsligt gått och blivit drogliberalt. Tvärtom lovsjungs att polis och tull har rätt att beslagta misstänkt farliga preparat och att de kan förstöras på instruktion från åklagare, liksom att processen att narkotikaklassa nya nätdroger har snabbats på.
Sedan eget bruk kriminaliserades 1988 har Sverige alltjämt en av världens hårdaste narkotikalagstiftningar. Samtidigt ligger Sverige högt i internationella jämförelser när det gäller narkotikarelaterade dödsfall. Det finns inget stöd för att en liberalare narkotikapolitik skulle vända utvecklingen, men att det finns en djup avgrund mellan målsättning och resultat är otvetydigt.
En hel del har hänt i synen på drogmissbruk sedan den nuvarande lagstiftningen kom på plats. Missbrukare ses inte längre som karaktärssvaga strulputtar utan som beroendesjuka som behöver vård. Sjukvården har gjort framsteg. Sedan det kommunala vetot avskaffades 2017 har till exempel 16 av 21 regioner sprututbytesverksamhet. Dessa minskar spridningen av hiv och hepatit C samtidigt som de ger en naturlig kontaktyta mellan vården och de beroendesjuka.
Annons
Fortfarande finns dock flaskhalsar i missbruksvården. Personer med svårt missbruk bollas mellan sjukvården och socialtjänsten och får inte den sammanhålla behandlingskedja de behöver. Personer med både beroendesjukdom och psykisk ohälsa, en vanlig dubbeldiagnos, skyfflas mellan psykiatri, missbruksvård och socialtjänst.
Annons
KD vill ge sjukvården ensamt huvudmannaskap för beroendevården. Därtill vill partiet utreda hur vård av personer med dubbeldiagnos kan samlas under en huvudman och omfattas av en lagstiftning om tvångsvård i stället för två. Det är viktiga steg i en riktning som är helt rätt.
Cannabis lär inte avkriminaliseras. Argument mot att införa fler lagliga rusmedel går att stapla till månen.
KD:s socialpolitiske talesperson Michael Anefur har fått ägna julledigheten åt att försvara en bisats i motionen. I en genomgripande kunskapsöversyn vore det inte seriöst att undanta frågan om eget bruk, sa han till TT.
Det är rätt. Beroendesjuka ska ha behandling, men vårdbyråkratin har inte hunnit med kunskapsutvecklingen. Ska det rättas till bör alla frågor upp på bordet.