Annons

Annons

Annons

Annons

Gislaved Centrum

”Präglar vi barnen så har vi en fantastisk framtid”

Text: 

En vit jul, kampanjen som startades av nykterhetsorganisationen IOGT - NTO förespråkar en jul fri från alkohol. Nu har en lokal förening startats i organisationens regi som anordnar aktiviteter för barn och unga.

– Det är jätteviktigt att vara en förebild och visa att man mycket väl kan umgås utan alkohol, säger Gunvor Nygren, distriktsordförande för IOGT–NTO i Jönköpings län.

”Präglar vi de här barnen så har vi en fantastisk framtid”, säger styrelseledamoten i lokala IOGT- NTO sektionen, Susanne Sjöberg, höger i bild.

Sedighe Ghasmian och Fatemeh Ansari ville även de vara en del av gemenskapen.

Pärlandet spände över generationsgränser under söndagens pysselträff.

Lyckan var stor för Salma Ali, 6 år.

Annons

Annons

En jul utan alkohol. Det är vad IOGT-NTO:s årliga kampanj En vit jul står för.

I kampanjen, som startades 2007 ges möjligheten för föräldrar att göra ett ställningstagande, att fira jul utan alkohol, för barnens och familjens bästa.

När skolorna och fritidsaktiviteterna är stängda under loven, så finns IOGT - NTO där för barnen där en del kanske behöver det där lilla extra stödet, i de fall där alkoholkonsumtion förekommer i deras familjer.

Deegho Ahmed ville ta med sina barn, Salma och Musab till en plats där de får ha roligt.

”En del av vårt löfte”

– Det är en del av vårt löfte, att anordna aktiviteter för barnen under julhelgen. Det är viktigt att det finns nyktra platser, som är öppna även på lovet. Barnen kommer hit och har roligt en stund, och får vara här på samma villkor som alla andra barn, säger Gunvor Nygren, distriktsordförande för IOGT-NTO i Jönköpings län.

När tidningen besöker organisationens lokaler i Gislaved pysslas det i kreativitetens tecken. Det skapades pärlplattor och dekorationer gjorda av färgglada pappersremsor.

Gunvor Nygren vill vända på frågan om alkoholkonsumtion till varför man egentligen ska dricka det.

Uttrycker oro

Salma Ali 6 sitter och fyller i rosa pärlor i en hjärtformad pärlplatta. Hon gillar att vara här. För hennes mamma, Deegho Ahmed, är det här en plats där hennes barn kan komma och ha roligt.

Annons

– Här förhindrar man att barn och ungdomar gör dåliga saker tillsammans. Gemenskapen här kan stoppa dem från att dricka alkohol. Det är viktigt att man förebygger det tillsammans, och hjälper varandra, säger Deegho.

Annons

Lyckan att göra pärlplattor var total för Salma Ali, 6 år.

Samhället förutsätter

Nyligen har lokala sektionen för IOGT-NTO i Gislaved startat en internationell förening, Tikuf, Trastens internationella kvinno- och ungdomsförening, i bostadsområdet Trasten.

Här har frågan om alkoholkonsumtion diskuterats och flera barnfamiljer boende på Trasten uttrycker en oro över sina barn när det kommer till frågan om alkohol, berättar Gunvor.

– Många kvinnor som kommer från andra länder är oroliga för att deras barn ska komma i kontakt med alkohol. Det är jätteviktigt att vara en förebild, och visa att man mycket väl kan umgås utan alkohol.

Många gånger tenderar alkoholen att vara en förutsättning för gemenskapen, fortsätter hon.

– På många håll i samhället förutsätts det att man ska dricka alkohol. Man kan vända på frågan. Varför dricker man alkohol när det trots allt är ett beroendeframkallande gift?

Erfan Sharifi kom utan sina föräldrar och pysslade.

Hur kan ni göra skillnad?

Annons

– Det kan vi inte veta, men det kan hjälpa den man minst anar. Många är lojala mot sina anhöriga och avslöjar inte att det är jobbigt hemma och förekommer alkohol, säger Gunvor och tillägger:

– Det finns alldeles för många barn som upplever obehag för att vuxna i deras närhet dricker alkohol. Man brukar säga att det är fyra barn i varje skolklass.

Vad ger den här aktiviteten för barnen?

– Det är viktigt att vi finns lite överallt och har en aktiv verksamhet. Vi vill ge trevliga minnen från julhelgen oavsett om man inte firar jul eller har det knapert ekonomiskt eller om det förekommer alkohol hemma, säger Gunvor Nygren.

Susanne Sjöberg, som sitter med i den lokala styrelsen avslutar med orden:

– Präglar vi de här barnen har vi en fantastisk framtid.

Annons

Annons

Till toppen av sidan