Annons

Annons

Annons

Annons

Jönköpings län

Rutan fem år, tidsdokument och en världspremiär

Text: 

2020 blir det stora jubileumsåret för Värnamo. Staden firar 100 år och Rutan vid Flanaden firar fem. Filmkonsten vill även den sätta sin prägel på jubileumsåret, i dokumentären om prästen från Hånger som lämnade allt till ett liv i Marocko.

Krister Classon och Ola Hedén, i komedin ”Tra lala, om helvettet vi kallar livet, som spelas den 3 mars på Gummifabriken.

Jubileumsprogrammet för Värnamo stad 100 år genomsyrar hela vårens kulturprogram, men där också mycket litteratur, konst och film får ta plats.

Här är ett axplock ur vårens kulturprogram.

Foto och film i januari

Som en del av 100 - års firandet visas den 14 januari på Gummifabriken, dokumentären Människorna och fabriken. Om människorna som arbetade på Gummifabriken.

I 41 år var hon Sveriges Radio Jönköpings röst ut i etern. Journalisten Karin Malmsten minns tillbaka på ett 41 år långt yrkesliv, Rydaholms bibliotek 15 januari.

Annons

Beethoven 250 år, uppmärksammas på Gummifabriken den 22 januari. Pianoelever från Norges musikhögskola hyllar kompositören med stycken framfört på flygel.

Annons

Litteratur i februari

Smålands litteraturfestival har för år 2020 temat Gemensam , med betoning på ensam. Med nedslag i Värnamo den 7 februari får festivalen besök av deckarförfattaren Åke Edwardson, som är uppväxt i Vrigstad. Han är just nu aktuell med romanen ”Bungalow”.

Han får sällskap av norska författaren Vigdis Hjorth, som för en svensk publik blev känd med romanen ”Arv och miljö”, och journalisten Karin Smirnoff som 2018 debuterade med romanen "Jag for ner till bror" som Augustnominerades.

Journalisten Karin Malmsten, blickar tillbaka på ett 41 år långt yrkesliv, som journalist på Sveriges Radio Jönköping, Rydaholms bibliotek, 15 januari.

Värnamoförfattaren Bruno Franzon, som tilldelades Gnosjö kommuns kulturstipendium 2019, läser ur sin senaste bok, novellsamlingen Kärlek till främlingar, och berättar om sitt författarskap, Stadsbiblioteket, 7 februari.

På temat Värnamo 100 år, sker vernissage om Värnamo stad som kulturarv. Föreläsning med kommunantikvarie Peter Andersson, Stadsbiblioteket, 18 januari.

Teater och musik i mars

Föreställningen ”Tra lala, Om helvettet vi kallar livet”, är komedin som blandar komik med allvar. Två vilt främmande män bli inlåsta tillsammans och kan inte komma ut. De måste nu lära sig att umgås med varandras olika personligheter. Detta är en föreställning som ställer frågor om vår syn på livet, och när en ohållbar situation helt plötsligt får en ny innebörd, Gummifabriken, 3 mars.

Annons

Konstprojektet, Rutan, den fredade zonen fyller fem år den 18 april. Det uppmärksammas stort genom en hyllningskonsert med Jönköpings sinfonietta på Gummifabriken.

Annons

Kulturskolans musikelever bjuder på en öppen scen med en blandat repertoar. Kulturskolan 4 mars.

Mer musik blir det den 8 mars på Gummifabriken, när cellostråk, möter beatboxing, (förmågan att genom sin egen sångröst återskapa ljud likt olika slagverk). Med beatboxaren Mattias Yilbar Norgren och cellisten Svante Henryson.

Jubileum i april

Konstprojektet Rutan, vid Flanaden fyller fem år den 18 april. Under hela dagen kommer det att firas stort med en konsert med Jönköpings Sinfonietta på Gummifabriken. Flanaden kommer att bli centrum för femårskalaset, med inslag av tal, diktläsning dans och musik, där fler överraskningar tillkommer dagarna runt femårskalaset.

Världsbokdagen uppmärksammas genom en bokfrukost på Stadsbiblioteket den 23 april, där besökarna kommer få tips på ett urval av vårens nya böcker.

Kulturskolans körer, teaterelever, kammarorkester samt Värnamo storband sätter upp barnkonserten ”Bokstavsresan”. Gummifabriken 25 april.

Lyrans toner i maj

Den första maj hälsar musikkåren Lyran och Drillflickorna våren välkommen, genom sitt tåg genom staden. Avmarsch från Gummifabriken.

Kulturskolans dansföreställningar, med flera hundra danselever framträder vid två tillfällen, den 6 och 7 maj på Gummifabriken.

100-årsfirandet av Värnamo fortsätter med en kväll i och om Apladalen. Kommunen och Värnamo Hembygdsförening visar sina pågående projekt i parken, och berättar om Apladalens byggnader. 19 maj.

Annons

Världspremiär i juni

Ludvig Ödman och Anastasia Polubotko är konstnärsparet som under 2018 tog över den gamla smedjan i Långö, en by söder om Nydala. Här skapas skulpturer och smideskonst. Den 13 juni sker vernissagen för Ödmans utställning på temat objekt och skulpturer, på Blickfånget i Gummifabriken.

I juni väntar även världspremiären av filmen Bekännelsen. Berättelsen om den pensionerade prästen Leif Skjetne från Hånger, som sålde allt, bytte namn till Ahmed och flyttade till Marocko. Filmarna Tomas Blideman och Alex Bolevin har följt honom på hans resa från Sverige, till sitt nya liv i Nordafrika. Filmen visas på Biostaden, i Gummifabriken.

Annons

Annons

Till toppen av sidan