Annons

Annons

Annons

Annons

Jönköpings län

En julfest där alla får komma som de är

Text: 

Det var många som ville vara med och samlas kring långbordet när Hela Människan bjöd in till julfest.

– De är så glada och tacksamma för att de får komma hit och äta. De känner frid när de kommer in hit, säger Dan Israelsson, om den mångåriga traditionen.

Personalen på Hela Människan och LP Finnveden gläds åt den årliga traditionen som julfesten är. I mitten syns föreståndaren Dan Lindau.

Långborden i Hela Människans lokaler var dukade och redo för alla gäster, för att ta del av julmaten som serverades.

Under fredagens julfest, som varit en mångårig tradition för verksamheten samlades ett 80 - talet personer till gemenskap och sång.

Hela Människan är en plats för gemenskap, medmänniskor emellan. Oavsett vem du än är, så är du alltid välkommen och blir sedd här.

Närmare 80 personer kom till den årliga julfesten i Hela Människans regi.

Annons

Känner stor frid

Dan Israelsson, jobbar på Hela Människan, LP Finnveden och lyfter fram betydelsen av Hela Människan för de mest utsatta i samhället, de hemlösa.

Annons

– Har inte den här platsen funnits då hade de inte haft någonstans att ta vägen. Det är enda platsen de kan känna sig trygga. Här inne är det lugn och ro. De känner frid när de kommer in hit.

Hela Människan brukar varje vecka dela ut matkassar till behövande, som behöver den där lilla extra energin, där kassen kan vara den enda maten de får på en .

Anders Blom från Rydaholm var en av de som tog emot matkassen, som nu under julhögtiden var lite extra fylld med bland annat apelsiner, julkorv, julost och skinka.

”Här på Hela människan känner jag mig fullständigt fri”, säger Anders Blom.

En brokig bakgrund

För honom är Hela människan en viktig plats för hans gudstro.

– Vi tror på gud här. Det har vi tillsammans. Julbordet var jättefint. Det var gott att sitta och äta ihop. Det är gemenskapen som är det viktiga, och det är trevligt att råka alla människor här, som är det enda stället jag har att gå till.

Anders som haft en brokig bakgrund berättar hur viktigt hans kristna tro är för honom i dag.

– Om inte jag hade blivit frälst hade jag nog varit död. Här på Hela människan känner jag mig fullständigt fri, säger han.

Bert Arvidsson från Värnamo ville också vara en del av gemenskapen.

– Det är viktigt att vara en medmänniska, och att alla har ett lika stort värde. Den här julfesten är bra för de människor som har det lite bekymmersamt i samhället, som kanske inte är deras fel. Samhället har ett stort ansvar, så alla kan trivas, säger Bert och vill lyfta fram ett bibelord från Filipperbrevet.

Annons

Annons

”Det är viktigt att vara en medmänniska”, säger Bert Arvidsson som ville vara en del av gemenskapen på julfesten.

Stor uppslutning

– Tänk inte bara på ditt eget bästa, utan också på andra. De som har problem med alkoholen nedvärderar sig själva. Jag vill visa att de har lika stort värde som jag, säger Bert som känner en stark medkänsla för de utsatta.

Dan Lindau, föreståndare säger att de överraskades av den stora uppslutningen till julfesten.

– Det var mer än vi räknat med. Vi hade räknat med 60, nu kom det nästan 80 personer. Många av våra gäster kom och det var i en väldigt god anda. Det är väldigt positivt. Att de uppskattar det, och att de får uppleva glädjen och gemenskapen, säger han och fortsätter.

– Och kravlösheten, att de får komma som de är. Glädje och gemenskap. Det är det vi vill ha och det är vad julen handlar om, avslutar Dan Lindau.

Annons

Annons

Till toppen av sidan